Spring menu over

Flytninger: Erfaringsudveksling skaber værdi

Del artikel:

Statsministeren har varslet en ny fase af flytninger, allerede før første fase er vel overstået og grundigt evalueret. DM satser på vidensdeling og bedre forberedelse allerede nu.

Flytninger kræver grundig forberedelse, og erfaring er en fordel. Det ved alle, der har prøvet at flytte med hjem og familie. Jo større og mere komplekse flytninger jo mere forberedelse – det burde også være indlysende.

Alligevel lykkedes det ifølge den rapport, som Rambøll har udarbejdet for DM, Djøf og IDA, at kaste de fire styrelser, der har deltaget i evalueringen, ud i en dårligt forberedt proces, hvor blandt andet kommunikation og overblik over muligheder i arbejdslivet på den nye lokation kom alt for sent.

Rapporten har blandt andet fået DM til at invitere til en række møder for medlemmer og tillidsvalgte, der har været berørt af den første fase af flytningerne. Den understreger nemlig, at første fase langt fra er overstået: Dels udpeger rapporten konsolidering af de flyttede styrelser, produktivitetstab og behov for stabilisering af arbejdskraften som nogle af de centrale temaer og læringspunkter. Dels er første fase af flytningerne på nuværende tidspunkt kun gennemført for cirka 2.500 ud af de 3.900, som var planlagt.

Første fase skal styrkes nedefra

En anden central problemstilling, som evalueringen peger på, er, at få ledere er flyttet med styrelsen, og at de lokale ledelser ikke oplever, at den centrale ledelse har udstukket klare rammer, som de kunne lede inden for.

”Det er afgørende, at den lokale ledelse har opbakning fra den øverste ledelse i Moderniseringsstyrelsen til at lave løsninger, der kan få tingene til at fungere, og jeg har på et møde med minister Sofie Løhde adresseret, at der skal afsættes økonomiske midler, så den lokale ledelse kan lave attraktive ordninger på arbejdspladserne,” siger Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening.

”Når den lokale ledelse er rådvild om, hvad de må og kan, er det rigtig svært for vores tillidsvalgte og medlemmer at skabe en god dialog og en fornuftig forhandlingssituation om vilkårene på den nye arbejdsplads. Det skal ikke opfattes som en kritik af de lokale ledelser, men derimod af det, der sker højere op i systemet, hvilket rapporten gør tydeligt. Det er vores erfaring, at vi bedst kan hjælpe medlemmerne ved at lade dem selv komme til orde og udveksle de erfaringer og ideer til forandringer, de sidder inde med. Det kan skabe handling og umiddelbar værdi, når det bliver konkretiseret for ledelsen.”

Erfaringerne skal gives videre

Medlemmernes egne erfaringer og ideer til forandringer, der kan skabe umiddelbar værdi er derfor også en vigtig del af DM’s forberedelse af til næste fase af flytninger.

”Vores medlemmer i styrelserne er ofte højt specialiserede fagfolk, der skal navigere i et kompleks af stærk faglig stolthed og tilknytning, karriereplaner og familieforhold. Her kan erfaringerne fra medlemmer, som har været i samme situation, være mere værd end den rådgivning, vi kan give. Derfor håber jeg virkelig, at nogle af vores medlemmer har tid og overskud til at komme til møderne eller kontakte os og dele deres erfaringer,” siger konsulent i DM’s team omkring flytninger Berit Krøyer Rasmussen.

Anden fase af flytningerne af statslige arbejdspladser forventes at blive offentliggjort til december. DM står klar med individuel rådgivning til berørte medlemmer, men lægger meget vægt på at styrke medlemmer og tillidsvalgte lokalt og etablere muligheder for samarbejde, vidensdeling og erfaringsudveksling.

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje