Få styr på din restferie

Del artikel:
Af Jesper Hansen

Hvordan er det nu lige med feriereglerne? Kan du fx overføre feriedage? Eller få pengene udbetalt? Med kun en måned tilbage af ferieåret, er det ved at være sidste udkald for at få styr på dine feriespørgsmål. Her får du DM’s svar.

Hvis du er så heldig stadig at have ferie tilbage, skal du finde ud af, hvordan den skal afvikles.

Fem feriedage kan overføres til næste ferieår
Du har mulighed for at overføre den femte ferieuge til det nye ferieår. Det kræver, at du laver en skriftlig aftale med din arbejdsgiver, inden ferieåret udløber 30. april.

Vil din arbejdsgiver ikke indgå en aftale om overførsel af ferien, har du krav på, at din resterende ferie bliver lagt inden ferieårets udløb.

Udbetaling af feriepenge
Har du en såkaldt lovlig feriehindring som fx barsel eller sygdom, eller ønsker du have den femte ferieuge udbetalt, skal du aftale det med din arbejdsgiver (eller FerieKonto) senest tre år efter, ferieåret udløber, ellers mister du dine feriepenge.

Efter 30. april har du mulighed for at få udbetalt dine feriepenge, hvis:

  • Du har haft en lovlig feriehindring op til ferieårets udløb (fx barsel eller sygdom)
  • Du ikke har afviklet den femte ferieuge

Såfremt du skifter arbejde, skal du sikre, at din tidligere arbejdsgiver indbetaler feriegodtgørelse til feriekonto. Med dit NemID kan du gå ind og tjekke på feriekonto.dk, om der er indbetalt godtgørelse til dig.

Sjette ferieuge, feriefridage og særlige feriedage
Retten til at overføre og få udbetalt den sjette ferieuge kan godt følge andre regler.

I den offentlige sektor vil den sjette ferieuge blive udbetalt automatisk ved ferieårets slutning, hvis du ikke har holdt den, eller du har indgået aftale om overførsel af ferien til næste ferieår.

Husk at få det på skrift
Hvis du laver en aftale med din chef opfordrer DM’s konsulenter til, at du husker at få det på skrift.

”Det kan virke banalt at opfordre til at få aftalerne på skrift. Men vi ser vi ofte, at medlemmerne glemmer at få aftalen på skrift. Det kan godt give tvivl om, hvad der egentlig er blevet aftalt, og det er jo lidt fjollet, når en simpel mail mellem medarbejder og arbejdsgiver udgør en gældende aftale”, siger konsulent i DM, Marcel Worm-Marquardtsen.

Læs mere om feriereglerne

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}