Regler og gode råd: Sådan kommer du helskindet igennem julefrokosten

Del artikel:

Hvordan undgår du pinlige situationer mellem snaps og nærgående kolleger til julefrokosten? Og er det overhovedet en arbejdsskade, hvis du forstuver anklen under en svingom med kollegaen? Læs om faldgruber og regler inden årets julefrokost.

Hvert år i december bliver vi ringet op af medlemmer, som er faldet ned af trappen med en snaps i hånden eller har været lidt for ”vild med dans” med chefen under armen.

Det helt store spørgsmål mandagen efter er ofte: Er det en arbejdsskade at komme til skade under julefrokosten (eller sociale arrangementer på jobbet generelt)?

”Ja,” svarer Sarah Rosenkrands, forhandlingskonsulent i DM, men:

”Skaden skal være sket under det officielle arrangement (som typisk er defineret som værende det sted, julefrokosten bliver holdt), og det skal forventes, at man deltager. Hvis skaden er sket efter den officielle del af arrangementet er slut, eller sker på vej til eller fra julefrokosten, er det ikke sikkert, at det anerkendes som en arbejdsskade”, siger hun og uddyber:

”Enhver sag beror på en konkret vurdering i Arbejdsskadestyrelsen og ovenstående derfor kun kan bruges som vejledende. Og nej, promillens størrelse har ingen indflydelse på vurderingen i disse sager,” siger hun.

Uskrevne regler og god skik
Hvis man er chef, opfordrer Sarah Rosenkrands til, at man tager den en anelse mere med ro end medarbejderne.

”Uanset om man er medarbejder eller chef er det en dårlig idé drikke sig plørefuld til julefrokosten. Men som chef har man et lidt større ansvar for, at tingene ikke løber ud at kontrol. Og man skal som chef også tage kunne tage imod medarbejdere, der vil tale fagligt over snapsen”, siger hun.

Fem gode råd
• Lad være med at drikke dig for fuld
Alkoholindtag er med til at bidrage til den gode fest, men kan desværre også bidrage til pinlig og upassende opførsel. Husk, at julefrokosten er en del af jobbet og ikke en privat fest.

• Vær opmærksom på, at personlige grænser er forskellige
Nogle kan godt lide den tætte svingom på dansegulvet, mens det for andre er at overskride grænsen for kollegialt samvær.

• Glem arbejdsmæssige konflikter og diskussioner til mandag morgen
Er du frustreret over, at du ikke blev tildelt det tillæg, du mente dig fortjent til, eller føler du dig overset, når nye spændende opgaver skal fordeles? Julefrokosten er ikke tidspunktet at bringe det op. Tag den diskussion uden diskorytmer og promiller i blodet.

• Overvej kollegaflirten
Mange møder deres partner på jobbet, men endnu flere har et forlist intimt bekendtskab til en julefrokost bag sig. Derfor: Overvej nøje, før du indtager den første juleøl, om det er en god idé at tage Grethe fra bogholderiet med en tur i kopirummet senere.

• Ha' en god fest
Gode sociale sammenkomster er med til at ryste medarbejderne sammen og kan på den måde styrke arbejdsmiljøet.
Derfor: Vær med til at bidrage til, at julefrokosten bliver årets højdepunkt!

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}