Råd til seniorer om jobsøgning

Del artikel:

Find svar på de hyppigst stillede spørgsmål om jobsøgning.

Gode råd til jobsøgning er som udgangspunkt de samme til seniorer som til alle andre. DM’s karrierekonsulenter taler dog jævnligt med jobsøgende medlemmer, som er bekymrede for, om deres alder står i vejen for mulighederne for at få et nyt job. Her finder du ofte stillede spørgsmål om jobsøgning for seniorer og tilhørende bud på svar.

Kan man få et nyt job efter 55+?

Ja! - er det korte svar. Og det er vigtigt at holde fast i, for nogle seniorer oplever at støde på udfordringer, når de søger job. Ifølge en undersøgelse blandt DM’s medlemmer fra 2018 er hele 85 procent af de ledige medlemmer på 55+ år enige i, at der foregår en form for aldersdiskrimination på deres del af arbejdsmarkedet. Vi ser også, at seniorer uden for arbejdsmarkedet er længere tid om at lande et job end yngre grupper.

Men der er ikke grund til at opgive jobsøgningen på grund af ens fødselsdato. I Danmark har vi en høj og stigende beskæftigelsesfrekvens blandt seniorer, og der gøres politisk en indsats for at gøre det attraktivt for seniorer at forsætte længere i arbejde, for der er brug for, at vi arbejder længere. Og så er der heldigvis nogle ting, man kan gøre for at optimere jobsøgningen.

Skal jeg undlade at nævne min alder?

Hvis der kan være fordomme forbundet med alder, kan man så ikke bare lade være at nævne den? Jo, sådan burde det nok være, og på andre af de områder, hvor man ikke må diskriminere såsom etnicitet og seksualitet, er der jo ikke forventning om, at der gives oplysninger. Og der er en udvikling i gang: siden 2021 bliver ansøgere, der søger et job via statens rekrutteringssystem ikke automatisk blive spurgt om, hvilken alder og køn de har.

Som praksis er i dag, er det dog (stadig) oftest forventet, at man oplyser alder eller fødselsdato i jobsøgningsmaterialet, og hvis arbejdsgiveren er interesseret i ansøgerens alder, vil det typisk kunne udledes af CV’et under alle omstændigheder. Derfor er der ikke meget vundet ved at skjule sin alder, og tværtimod kan der være en risiko for, at man sender et signal om, at ens alder kunne opleves problematisk. Under alle omstændigheder bør man holde fokus på relevante kompetencer og ikke alder.

Hvad skal jeg være opmærksom på i mit CV?

Arbejdsgivere er generelt glade for at modtage korte, overskuelige og målrettede CV’er, og meget gerne indledt med en kort profiltekst, der præsenterer de mest relevante kompetencer hos ansøgeren i forhold til det specifikke job. Hvis man har en lang karriere bag sig, stiller det nogle krav til at vælge ud og målrette sit CV.

Løsningen ligger i at tage udgangspunkt i selve jobbet og opgaverne, når du disponerer dit CV. Hvilke kompetencer er de mest relevante? Hvilke af dine erfaringer understøtter bedst den relevante profil? Det gør for det første, at det er nemmere for arbejdsgiver at skimme CV’et igennem og afkode dine relevante kompetencer og erfaringer. For det andet vil du vise din forståelse af ”forretningen” og jobbet, som du søger.

Hvad er vigtigt i ansøgningen?

Det sender et godt signal i jobsøgningen, når du skriver om, hvilke ønsker du har til fremtiden og hvilke udviklingsmuligheder du ser i jobbet. Hvilke ideer har du fx til, hvordan opgaverne kan løses? Hvordan forestiller du dig fx, at du har været med til at videreudvikle stillingen om et par år?
På den måde viser du, at du har ambitioner og visioner for stillingen.

Når du som senior fortæller om dine fremtidsvisioner for jobbet, kan du samtidigt vise, at du er interesseret i at forsætte karrieren i de næste 5-7 år og ikke overvejer at gå på pension, og at du fortsat har ambitioner og lyst til at arbejde. Det kan også være en god strategi at gøre dig klart, hvad du er særligt nysgerrig på og har lyst til at lære mere om. Ikke mindst i dialogen med din kommende arbejdsgiver gælder det, uanset alder, men særligt som senior om at afkræfte, at du skulle være blevet ”for klog til at lære noget nyt”.

Den vigtigste opgave at målrette ansøgningen ved at tage udgangspunkt i de udfordringer og behov arbejdspladsen har og fortælle om, hvordan man kan være med til at løse udfordringerne og opfylde deres behov. Eller med andre ord, brug ansøgningen til at vise forståelse for jobbets indhold og hvordan du vil løfte opgaverne i jobbet.

CV- og ansøgningstjek

Som medlem kan du få feedback på ansøgning, cv og din LinkedIn-profil, når du søger job. Book et cv- og ansøgningstjek online og få 15 minutters personlig feedback. Er det længe siden, du sidst har søgt job, kan det være en rigtig god ide at få sparring, for forventningerne til jobsøgningskanaler og materiale ændrer sig løbende.

Læs mere om cv- og ansøgningstjek

Myter, fakta og gode råd om seniorer på arbejdsmarkedet

Rekrutteringsbureauet Ballisager har lavet en undersøgelse af vilkårene for seniorer på arbejdsmarkedet, som kaster lys over nogle udfordringer og afprøver nogle myter.

Læs Ballisagers E-bog om seniorer på arbejdsmarkedet (pdf)

 

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}