Dansk Magisterforening

Synes du også, at AI er forvirrende? Her er 4 bøger, du skal læse om kunstig intelligens

"Noget af det, jeg selv søger af viden, handler om den der finden-på-plads i en verden, hvor AI i en nær fremtid vil blive en meget stor del af vores arbejde og vores liv i det hele taget," siger adjunkt Peder Hammerskov. © Foto: DMJX.

AI
Del artikel:

Det kan godt være, at ChatGPT er imponerende i dag, men inden for kort tid vil AI blive endnu vildere. Vil du forstå, hvad der sker med kunstig intelligens, og hvordan du kan håndtere teknologien i dit eget liv? Så læs disse bøger.

Peder Hammerskov taler med ChatGPT stort set hver dag.

I stedet for at smække en podcast på anlægget, ryger chatbotten på, når han kører rundt i sin bil. Måske bruger han den til at teste nogle nye ideer af, inden han skal undervise sine studerende. Eller også beder han den køre en SWAT-analyse på en problematik fra en organisation, han skal holde oplæg for.

”Den kender alle teorier og modeller, du overhovedet kan forestille dig, og det gør den til en ekstremt kvalificeret sparringspartner. Og så er ChatGPT bare blevet vildt god til at tale. Det er næsten som at snakke med et menneske – især efter at den er begyndt at smaske og sige øhh...” siger han.  

Peder Hammerskov er adjunkt på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og for tiden arbejder han stort set kun med AI. Han underviser i teknologien for de studerende, fortæller medier hvordan de kan bruge det fornuftigt, og så har han en podcast om generativ kunstig intelligens i mediebranchen.

Han er både begejstret og bekymret for en teknologi, der utvivlsomt vil få betydning for stort set alle dele af vores liv i fremtiden.

”Noget af det, jeg selv søger af viden, handler om den der finden på plads i en verden, hvor AI i en nær fremtid vil blive en meget stor del af vores arbejde og vores liv i det hele taget. Kunstig intelligens får betydning i alle parametre af vores liv, og det vil jeg gerne forstå bedre,” siger han.

De fire bøger, du bør læse om AI

Vi har bedt Peder Hammerskov pege på fire bøger, der kan gøre os klogere på AI – både hvad det betyder for mennesket, men også på hvordan det skal bruges bedst muligt.

Her er hans bud på gode bøger til sommerferien eller en stille eftermiddag på kontoret. 

”Hvis du skal læse én bog om AI, så er det denne”

MASKINER DER TÆNKER
Af Inga Strümke
Udgivet på Politikens Forlag.
288 sider. Set til 299 kr.

"Det her er en bog, alle mennesker bør læse. Det er bare et rigtig godt sted at starte.

Inga Strümke giver en grundig introduktion til AI med historisk kontekst, diskussion af etiske dilemmaer og udforskning af fremtidige scenarier. Når du har læst den, er du blevet klogere de mange facetter, potentialer og udfordringer der er i AI.”

”Jeg har selv pakket den her til sommerferien”

AI-EPOKEN
Af Anders Bæk
Udgivet på Grønningen 1.
285 sider. Set til  240 kr.

”Den har jeg faktisk ikke læse endnu, men den glæder jeg mig rigtig meget til. Den virker velfortalt, og jeg tror, den er god til at forstå, hvilken rolle AI kommer til at spille i vores arbejdsliv fremover – både de gode og de dårlige sider. Forlaget skriver selv, at ”det kan allerede afsløres nu, at det ikke er småting vores civilisation har i vente …”

 

”Han giver fire principper til at arbejde med AI”

CO-EXISTENCE
Af Ethan Mollick
Udgivet på W.H.Allen.
256 sider. Set til 185 kr.

”Co-existence er for alle, der ønsker at integrere kunstig intelligens mere effektivt i deres arbejde og dagligdag. Mollick præsenterer blandt andet fire grundlæggende regler, som kan ændre og optimere den måde, vi interagerer med og udnytter AI-teknologier på.

Det er virkelig godt fortalt, og Mollick kommer med superkonkrete use cases. Man føler sig tryg ved, at han ved, hvad han taler om – ikke mindst på det etiske  plan. Han er i øvrigt en af dem, jeg følger intensivt på LinkedIn, hvor han også deler sin viden.”

”En tætskrevet moppedreng på over to kilo”

“Artificial Intelligence – A Modern Approach” 
Af Stuart Russel og Peter Norvig
Udgivet på Pearson Education Limited.
1168 sider. Set til 585 kr.

”Med en kampvægt på over to kilo, er det noget af en moppedreng. Men man skal ikke lade sig skræmme af omfanget og de virkelig mange tætskrevne sider. Bogen giver en supergrundig og bred dækning af de grundlæggende principper og anvendelser for AI. Stilen er vældigt klar og tilgængelig, og den er essentiel læsning essentiel for alle, der ønsker at forstå og anvende AI i deres arbejde.”