Kære tillidsvalgte
Overenskomstforhandlingerne på det offentlige område er i fuld sving og optager rigtig mange af os for tiden. Det er nemlig vigtigt for os at få landet en god aftale, vi kan se os selv i i den kommende overenskomstperiode.
Vores medlemmer er dedikerede og knokler ude på de offentlige arbejdspladser – side om side med andre fagligheder – for at skabe et samfund i verdensklasse. Det kan vi kun, hvis medlemmerne har gode vilkår og betingelser for at udføre arbejdet.
Ved OK24 er vi gået til forhandlingerne med krav om at sikre reallønnen. Det er medlemmernes største ønske, og det skal arbejdsgiverne levere den her gang.
Men det er naturligvis ikke det eneste, vi går til forhandlinger med. For det er afgørende, at vores overenskomster afspejler de udfordringer og muligheder, vores medlemmer står overfor i en stadig mere kompleks og dynamisk arbejdsvirkelighed. Det ved I tillidsvalgte om nogen, fordi I er vidner til det hver dag ude på arbejdspladserne.
På tværs af hele fagbevægelsen er vi enige om, at lige præcis fleksibilitetsdagsordenen fortjener et stort fokus. For når arbejdsgiverne påpeger udfordringen med mangel på arbejdskraft, så er svaret fra os, at bedre arbejdsmiljø – og derigennem lavere sygefravær – kan skaffe både trivsel og arbejdskraft.
Arbejdsmiljø og fleksibilitet står derfor stadig højt på vores liste, når vi forhandler.
Vores krav har dog en svær gang på jorden, fordi der er et mantra fra arbejdsgiverne om, at vi ikke må ”udfordre arbejdsudbuddet,” forstået som at der ikke kan gives så meget som én seniorfridag eller lignende. Det er vanskeligt for os, fordi fleksibilitet ER et stort krav fra medlemmerne, og jeg synes faktisk, at det er ret frustrerende at møde en modpart, som helt afviser vores fleksibilitetskrav.
Derfor søger vi at finde nye kreative måder, hvor vi kan arbejde med fleksibilitet, eksempelvis i form af en opsparingskonto, der giver større mulighed for den enkelte at planlægge sit arbejdsliv. Ideen med en sådan konto er, at den eksempelvis kan bruges til orlov til eller ekstra forældreorlov. Det er (pga. arbejdsgivernes holdning til arbejdsudbud) kun formuleret som en ordning uden frihedsrettigheder. Men hensigten er at starte på at tænke nyt om vores arbejdsliv, hvor der er plads til fx orlov midt i arbejdslivet, og så må vi se, om vi kan få det udbygget ad åre.
I OK24 forhandlingerne siger arbejdsgiverne hele tiden til møderne, at der skal findes løsninger lokalt. Men helt ærligt: Det er ikke nok at lægge opgaven ud til folk lokalt. Vi SKAL have nogle gode ting igennem centralt i denne overenskomst, blandt andet mere moderne barselsregler med mindst tre ugers ekstra lønret til partneren. For mig at se skal løsningerne både være centrale og lokale, og når vi forhandler overenskomster, så skal det være centralt, hvad der besluttes. Det står ikke i modsætning til, at vi også efter OK24 skal have et godt og tæt samarbejde om at få de centralt aftalte rammer fyldt ud lokalt.
Som tillidsvalgte spiller I en central rolle i denne proces. Jeres indsigter fra dagligdagen på arbejdspladsen er uvurderlige, og jeres stemme er afgørende for at præge udfoldelsen af vores kommende overenskomster. Vi har derfor også krav med om at styrke jeres rolle på arbejdspladsen. Fordi I er brandvigtige! Jeg håber, at vi kan komme igennem med noget på det felt – nu må vi se!
Vi går i hvert fald til OK24-forhandlingerne med ønske om at skabe en robust ramme for fremtidens akademiske arbejdsmiljøer med et fleksibelt og bæredygtigt arbejdsliv for alle.
Tak for jeres engagement og indsats på arbejdspladserne.
Bedste hilsner
Camilla Gregersen
forperson for DM
© Rasmus Kongsgaard