Spring menu over

Vær obs på værdikonflikter i den grønne omstilling

Malene Friis Andersen
"Du skal ikke være ekspert på grøn omstilling, men blive ved med at være ekspert i det, du er ekspert i: At være den gode tillidsrepræsentant, som understøtter ledelsen og kollegerne i processen, så omstillingen tager afsæt i den gode opgaveløsning og understøtter er godt fællesskab", siger Malene Friis Andersen, arbejdslivsforsker.

© Jeppe Carlsen

Del artikel:
Af Anna Dalsgaard

I stedet for at se den grønne omstilling som en yderligere opgave, kan du se den som forandringer, hvor du kan være med til at sikre, at I som medarbejdere får indflydelse samt transparente og retfærdige processer. Det forebygger konflikter og frustrerende forandringer.

”Hvorfor må jeg ikke printe, når de unge bruger chat-GPT, som trækker sygt megen strøm?” og ”hvorfor skal jeg sidde og spise vegetarmad i kantinen, når ledelsen flyver til møder mange gange om året?”

Det kunne ifølge arbejdslivsforsker Malene Friis Andersen være eksempler på værdikonflikter, som kan opstå på arbejdspladser, som ikke inddrager medarbejderne, når de går i gang med den grønne omstilling.

Vores data viser, at man kan undgå konflikter, hvis man involverer tillidsvalgte tidligt i omstillingsprocesserne
Malene Friis Andersen, arbejdslivsforsker

”Vores data viser, at man kan undgå konflikter, hvis man involverer tillidsvalgte tidligt i omstillingsprocesserne,” siger Malene Friis Andersen, som sammen med arbejdslivsforskerne Ulrik Gensby og Christian Uhrenholdt Madsen fra TeamArbejdsliv har lavet en undersøgelse om DM-tillidsvalgtes rolle og indflydelsesmuligheder i den grønne omstilling.

Derfor skal du involvere dig i omstillingen

Du skal som tillidsrepræsentant ikke være ekspert på grøn omstilling, men skal blive ved med at være ekspert i det, du er ekspert i: At være den gode tillidsrepræsentant, som understøtter ledelsen og kollegerne i processen, så omstillingen tager afsæt i den gode opgaveløsning og understøtter er godt fællesskab.

For den grønne omstilling kan få betydning for både opgaveløsningen, arbejdsmængden og tidspresset.

”Det er områder, som allerede er en del af de tillidsvalgtes opgaver, og heldigvis har mange tillidsvalgte erfaringer med løbende at samarbejde med ledelsen. Det er jo de tillidsvalgte, som har fingeren på pulsen i forhold til, hvad der rører sig i arbejdsfællesskabet, og hvordan de grønne tiltag vil ændre arbejdsopgaverne og samarbejdsrelationerne.

Det handler om at skabe det bedst mulige arbejdsmiljø, og at sikre, at medarbejderne ikke bliver belastet af stor arbejdsmængde eller tidspres,” siger Malene Friis Andersen.

Et eksempel fra en erhvervsskole

Ledelsen på en erhvervsskole beslutter, at eleverne skal genbruge materialerne, og det betyder, at underviserne skal motivere eleverne på fx tømreruddannelsen til at skille det ad, de lige har bygget. Underviserne er enige i, at genbrug er klogt, men det ændrer ret kategorisk ved deres opgave. Inden implementeringen er det hensigtsmæssigt at drøfte, om pensum skal ændres, hvordan undervisningen skal indrettes, og hvilken betydning, det har. 
Fra undersøgelsen DM-tillidsvalgtes rolle og indflydelsesmuligheder i den grønne omstilling.

Hun mener, at den grønne omstilling presser sig på, at det kommer til at gå hurtigt, og at omstillingen kan komme til at skabe ret mange forandringer på arbejdspladserne. Forandringerne kan for eksempel handle om, hvordan vi transporterer os, hvilke materialer, vi indkøber og genbruger, hvordan vi holder møder, hvad vi spiser og hvordan vi sorterer vores affald.  

”Det handler både om krav, der kommer fra ledelse og medarbejdere og om krav, der kommer ude fra via lovgivning.  Alt sammen åbner det op for drøftelser og beslutninger om eksempelvis, hvilke arbejdsopgaver vi så ikke længere skal løse, samt hvordan vi finder tiden til afledte konsekvenser, så som genbrug og affaldssortering”, siger arbejdslivsforskeren, som især peger på tre spor, som du som tillidsvalgt skal være opmærksom på:
•    Værdikonflikter på arbejdspladsen 
•    Gnidninger i arbejdsfællesskabet
•    Om du er synkroniseret med arbejdsfællesskabet.

Værdikonflikter kan spidse til

Når det kommer til klimakrisen og grøn omstilling, forudser Malene Friis Andersen, at vi i den kommende tid træder ind i et værdifelt, som kan spidse til.

Jeg tror ikke, vi skal se langt ud i fremtiden, før vi begynder at se klimaaktioner på arbejdspladserne
Malene Friis Andersen, arbejdslivsforsker

”Vi ser jo aktioner med klimaaktivister i det omkringliggende samfund, og jeg tror ikke, vi skal se langt ud i fremtiden, før man kan begynde at se noget af det samme på arbejdspladserne,” siger hun.

”Arbejdspladserne går aldrig fri for de tendenser, der er i samfundet, så før eller siden finder aktionerne vej til arbejdspladserne, ligesom kønsdagsordenen og metoo gjorde. Vi har bare ikke lige så megen tid at løbe på når det kommer til den grønne omstilling og klimakrisen, så det kommer formentlig til at gå hurtigere.”

Et eksempel på, at der allerede opstår friktioner og konflikter, stammer fra data fra undersøgelsen om TR og den grønne omstilling.

På en af de tillidsvalgtes arbejdsplads, oplevede medarbejderne at møde ind en morgen, hvor alle skraldespande var fjernet fra konterer og gange, fordi man havde indført affaldssortering. Man havde bare hverken inddraget eller informeret medarbejderne.

De nye affaldsstationer var placeret ret langt væk fra medarbejdernes kontorpladser, og derfor skulle de bruge arbejdstid på at gå hen med deres affald. Det skabte frustrationer, og nogle begyndte at tage skraldet med hjem, fordi det var nemmere.

”Det viser virkelig godt, at noget som ledelsen eller CSR-afdelingen synes er smart eller logisk i et grønt perspektiv, ikke fungerer i virkeligheden. Medarbejderne ville gerne affaldssortere, men havde behov for at blive inddraget, så de blandt andet kunne have talt om tidsperspektivet i det,” siger Malene Friis Andersen, som peger på, at det med fordel skulle have være drøftet i samarbejdsudvalget.

”Hvis ledelsen ikke får involveret de tillidsvalgte og medarbejderne undervejs, er det lige præcis, sådanne situationer, man havner i. Og det kunne jo være undgået. De havde nok sammen fundet nogle løsninger, som formentlig ville være mindre tidskrævende, og som samtidig havde skabt motivation hos medarbejderne, for vi ved vi jo også, at der er større opbakning til forandringer, man har været involveret i,” siger Malene Friis Andersen.

Vigtigt med transparens og retfærdighed

Som tillidsvalgt, kan du arbejde for, at processer og forandringer i den grønne omstilling bliver så transparente som overhovedet muligt. Det kan øge indflydelsen og mindske følelsen af uretfærdighed.

På nogle arbejdspladser i undersøgelsen er medarbejdere for eksempel udfordret af, at arbejdspladsen vælger at sløjfe parkeringspladserne for at få medarbejderne til at transportere sig mere grønt. Og det kan være et problem, hvis man bor langt væk. Andre steder bliver firmabilen skiftet ud med en elcykel, uden at der bliver taget hensyn til medarbejdere, som har kundemøder 25 km væk fra arbejdspladsen.

Nogle oplever det også som dobbeltmoralsk, at man indfører to vegetardage i kantinen om ugen, hvis direktionen stadigvæk flyver til møder i udlandet.

”Der kan hurtigt udspille sig en retfærdighedsdagsorden, og derfor er det så vigtigt at inddrage medarbejderne,” siger Malene Friis Andersen.

Hun nævner også flytransport som en frustration på især forskningsinstitutioner, hvor det er en del af arbejdet at flyve til konferencer i udlandet. Det kan være vigtigt for både at lykkes med at søge fondsmidler og få publiceret.

Dilemma: fly eller ej 

For nogle medarbejdere er det en stor og vigtig del af arbejdet at rejse til møder og konferencer i udlandet, og det kan være karrierehæmmende ikke at kunne flyve. For hvad så med de relationer, man har opbygget i udlandet? Eller de relationer man ikke har opbygget endnu, fordi man er ny i jobbet? Det kan give nogle svære drøftelser: Hvem skal have lov til at flyve om nogen eller skal alle tage toget.
Fra undersøgelsen DM-tillidsvalgtes rolle og indflydelsesmuligheder i den grønne omstilling.

”Hvis der i arbejdsfællesskabet er enighed om, at det er vigtigt at dyrke internationale relationer, og at man tager toget i stedet for at flyve, kan de tillidsvalgte forhandle på medlemmernes vegne om nye vilkår, som opstår, fordi rejsetiden forlænges mærkbart. Så bliver man nødt til at forhandle om, hvordan den tid bliver dækket, og hvordan det bliver konverteret til arbejdstid. Altså, hvordan kan vi gøre det på en måde, så vi stadig kan komme ud i verden. Hvordan laver vi gode aftaler om det,” siger Malene Friis Andersen, som understreger, at når der bliver lavet ændringer, som har betydning for medarbejdernes opgaveløsning, skal man faktisk ifølge arbejdsmiljøloven lave en ny mini-risikovurdering.

”Så man kan med rette kan spille sig selv på banen,” siger hun.
Din holdning er ikke så vigtig 

I DM-projektet har forskerne både mødt tillidsvalgte, som siger, at de gerne vil være grønne, men at der bare ikke er tid til det, mens andre er frustrerede over, at ledelsen prioriterer det alt for lidt.

Malene Friis Andersen påpeger, at den enkelte tillidsvalgte skal være opmærksom på, at de ikke blot tager afsæt i deres egen holdning til klimakrisen og den grønne omstilling. Det er vigtigt, at man som tillidsrepræsentant er synkroniseret med arbejdsfællesskabet.
Hun har mødt tillidsvalgte, for hvem klimadagsordenen er den allervigtigste dagsorden.

”For nogle fylder det så meget, at de kan være langt foran deres medlemmer. Andre er omvendt ikke så obs på den grønne omstilling, og for begge yderpoler er det rigtig vigtigt, at de er opmærksomme på, at de repræsenterer alle medlemmer. For ens egne værdier og dagsordener trumfer jo aldrig arbejdsfællesskabets,” siger hun, og mener, man som tillidsvalgt skal være opmærksom på, ikke at blive normativ. 

”Vi sidder jo heller ikke i vores arbejdsfællesskab og diskuterer, hvilket politisk parti man stemmer på. Som tillidsrepræsentant skal man hjælpe alle, uanset hvilke holdninger de har til alt muligt, og det bliver man jo også nødt til i forhold til den grønne omstilling”, siger hun.

Den danske model er en særlig løftestang

Malene Friis Andersen mener, at de tillidsvalgte bliver nødt til at involvere sig, fordi den grønne omstilling kommer til at få ret stor betydning for de ansatte. 

”Omstillingen kan komme til at tage mere tid og ændre opgaverne, og den kan accelerere det forandringspres, som i forvejen er stort på mange arbejdspladser. Derfor har vi jo virkelig brug for at gøre det på den kloge, samarbejdende måde,” siger hun, og mener, at arbejdspladserne kan gribe muligheden for at bruge det grønne som en strategisk løftestang til at blive en endnu mere attraktiv arbejdsplads.

”Hvordan laver vi kloge, kreative og involverende forandringer, så det ikke bliver en belastning men derimod fedt at være grøn? Det er her, den danske model med samarbejdet mellem ledere og tillidsvalg kan noget helt særligt. Den har hjulpet til med at få os godt og styrket ud af andre kriser, for eksempel coronakrisen, sammenlignet med andre lande,” siger hun. 

”Det fede ved den danske model er, at den er en samarbejdsorienteret model, som måske kan være løftestangen til, at danske arbejdspladser kan blive forgangsmodeller for, hvordan man kan lykkes med det her”, siger Malene Friis Andersen. 

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje