Spring menu over

OK24: Lønstigninger og pressede budgetter skal ikke sammenblandes

Del artikel:

OK24 betyder store lønstigninger i 2024. Hvor kommer pengene fra, og hvad er op og ned i de mange udlægninger?

I staten, kommunerne og regionerne er der aftalt relativt store lønstigning i OK24, hvor hovedparten af stigningerne allerede kommer i 2024.

Det er et overenskomstresultat, som både vi og arbejdsgiverparterne står fuldt ud på mål for.

Arbejdsgiverparterne har selv betonet, at der er tale om et overenskomstresultat inden for en ansvarlig økonomisk ramme.

Der har fra forskellige sider været udtrykt bekymringer for, om overenskomstresultatets lønstigninger nu også bliver reguleret fuldt ud i bevillingerne til budgetterne i 2024.

Vi har sågar fra flere tillidsrepræsentanter hørt, at de bliver mødt med synspunkter fra deres lokale ledelser om, at der ikke er kompenseret for lønstigningerne i budgetterne for 2024, og at det betyder, at der fx ikke kan findes midler til lokale lønforhandlinger eller, at der må gennemføres ekstraordinære besparelser i budgetterne i 2024.

Selvfølgelig skal der følge penge med ud i bevillingerne, når der i overenskomsterne aftales lønstigninger. Det må der ikke herske tvivl om.

Fakta er, at bevillingerne i 2024 allerede er justeret med en prognose for pris- og lønstigninger i 2024, herunder som følge af lønstigninger i OK24, og at det er sket efter samme praksis som sædvanligt.

Sådan foregår det hvert år, når bevillingerne skal fastlægges for det efterfølgende år, at der indregnes en prognose, som kompenserer for pris- og lønstigninger.

Efter de oplysninger vi har fra staten, KL og Danske Regioner har prognosen for lønstigningerne i 2024 vist sig at være lidt for lav i forhold til OK24 resultatet, men ikke i et omfang, som er usædvanligt i forhold til de variationer, som ellers kan finde sted fra år til år.

I kommuner og regioner justeres prognoserne for pris- og lønstigninger halvårligt, og her vil der altså allerede midtvejs i 2024 ske en justering af bevillingerne, som korrigerer for, at prognosen i 2024 har været lidt for lav. Korrektionen sker fremadrettet.

I staten justeres prognosen derimod kun en gang årligt, så her vil der pr. 1. januar 2025 ske en justering af bevillingerne, som korrigerer for at prognosen i 2024 har været lidt for lav. Korrektionen sker fremadrettet. 

Modellen er velkendt for budgetlægningen hos alle offentlige arbejdsgivere og arbejdspladser, og chefer og ledere lokalt bør derfor også være helt bekendte med, at bevillingerne reguleres med prognoser for pris- og lønstigninger, og at der sker en justering, hvis prognoserne har været for høje eller lave.

Efter det vi har fået at vide, er størstedelen og pris- og lønstigninger i 2024 allerede indregnet i bevillingerne i 2024

Det er derfor DM’s holdning, at det på ingen måder er hverken korrekt eller fair, hvis jeres lokale ledere og chefer forsøger at bruge lønstigninger i OK24 til at lægge pres på jer som tillidsrepræsentanter.

At de offentlige budgetter mange steder er presset, kan vi godt genkende, men det kan og skal ikke blandes sammen med lønstigningerne i OK24. Og selvfølgelig skal hverken I eller vi i DM acceptere, at der er ledelser, der prøver at presse jer med det synspunkt, og til at acceptere, at forpligtelser i overenskomsterne fx vedrørende lokal løndannelse kan tilsidesættes.

Hvis ledelserne vurderer, at der er behov for besparelser generelt set i budgetterne, må det behandles efter de regler og procedurer, der gælder for dette i samarbejdssystemet i øvrigt.

Læs også forpersonens hilsen: Nu skal OK24 ud at leve

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje