Man behøver ikke være tæt på ledelsen for at få rådighedstillæg, og rådighedstillæg er ikke djøf-tillæg. Som TR kan du være med til at afskaffe myter og lokale kutymer så flere DM’ere får rådighedstillæg.
Der er mange formodninger rundt om på de offentlige arbejdspladser i forhold til, hvem der har ret til rådighedstillæg.
Nogle formodninger skyldes lokale kutymer, som gennem årerne er blevet til en fælles forståelse og sandhed på arbejdspladsen. Det gælder fx opfattelsen af, at rådighedstillæg primært er knyttet til medarbejdere som sidder tæt på den øverste ledelse.
Og selv om det er korrekt, ar flere tæt på den øverste ledelse er administrative generalister med rådighedstillæg, må det ikke udelukke medarbejdere ude i organisationen eller på decentrale enheder fra at få rådighedstillæg.
For det er ikke den organisatoriske placering, der er afgørende. Det er stillingens indhold.
Djøf-tillægget eksisterer ikke mere
På nogle arbejdspladser går rådighedstillægget forsat under betegnelsen ”djøf-tillægget” fordi det historisk tilfaldt ”djøf’ere”. Men det er årtier tilbage, at den betegnelse var tæt på sandheden. På det kommunale og det regionale område blev teksten ændret i 2008, så der nu står rådighedstillæg til akademikere.
I staten er teksten forsat formuleret, så den indikerer, at det primært er djøf’ere, der skal have tillægget. Men realiteten er, at alle DM’ere på det offentlige arbejdsmarked med et stillingsindhold som administrativ generalist har ret til rådighedstillæg. Der findes således ikke et djøf-tillæg i overenskomsten.
Som tillidsrepræsentant skal du gå imod de tendenser der kan være til fortællinger og selvforståelser på arbejdspladsen, som ikke flugter med virkeligheden udenfor den konkrete arbejdsplads.
Når der opstår tvivl, er du altid velkommen til at få indholdet i en stilling vurderet hos DM’s sekretariatet, så vi kan støtte dig i at ændre opfattelserne af adgangen til rådighedstillæg på din arbejdsplads.
Onlinemøde om rådighedstillæg 8. juni
Vi har i DM besluttet at gøre en ekstra indsats for, at flere medlemmer får rådighedstillæg. Men hvornår har man egentlig ret til rådighedstillæg? Det vil vi gerne drøfte med jer tillidsrepræsentanter. På mødet får I en kort orientering om og status på sekretariatets arbejde med at sikre rådighedstillæg til flere, og herefter vil vi meget gerne høre om jeres erfaringer og udfordringer, som I kan dele med os og hinanden.
Læs mere og tilmeld dig
© Lasse Martinussen