OK23 buldrer derudaf og DM sidder også med ved forhandlingsbordene ude på virksomhederne

Del artikel:
Af Camilla Gregersen, formand for den akademiske fagforening DM

DM har sammen med de andre AC – organisationer fulgt forhandlingerne i industrien tæt, og vi har med stor interesse nærlæst og regnet på gennembrudsforligets næsten 60 protokollater.

Selv om gennembrudsforliget ikke forhandles direkte for DM’s medlemmer, er forliget meget vigtigt også for os, da det sætter den økonomiske ramme for, hvad vi kan regne med at kunne forhandle os til i AC-overenskomsterne ude på virksomhederne. Systemet er nemlig skruet sådan sammen, at hvis ikke vi kan blive enige med arbejdsgiverne på virksomhedsoverenskomsterne, ender vi med at forligsinstitutionens mæglingsskitse bliver bestemmende også for vores overenskomster.

Det betyder, at der lige nu forhandles på livet løs ude på virksomhederne, hvor vi både på arbejdstager- og lønmodtagerside er i fuld gang med at ”oversætte” industriforliget, således det kan overføres til det akademiske arbejdsmarked, hvor det giver mening.

Forhandlingerne skal meget gerne bære frugt inden udgangen af marts, hvor forligsmanden forventeligt vil komme med en mæglingsskitse til dem, som ikke er blevet enige. Det betyder, at DM på nogle virksomheder og overenskomstområder er på vej til at skulle forhandle overenskomsterne færdige i forligsinstitutionen, hvor enten vi eller/og arbejdsgiver vurderer, at der er behov for forligsmandens mellemkomst for at kunne blive enige. Dette gælder fx på arkitektoverenskomsten, hvor DM forhandler sammen med FAOD, Teknisk Landsforbund og Konstruktørforeningen, og hvor vi har aftalt med DI at forsætte forhandlingerne i forligsinstitutionen fredag den 3. marts.

Selv om det kan være vanskeligt at nå til enighed lokalt, er vi overordnet positive i forhold til flere elementer i industriforliget. Vi læser den økonomiske ramme som et udtryk for, at arbejdsgiverne har anerkendt, at der er sket en udhuling af reallønnen, og dette ikke er i samfundets interesse. Vi forventer, at denne tilgang vil smitte af på de akademiske overenskomster, som vi skal forhandle hen over foråret. Det er kun en mindre del af det akademiske private arbejdsmarked, der er overenskomstdækket, men det sætter en norm både for de steder, hvor vi har en overenskomst og på det øvrige private område.

Der er også andre elementer end løn: De bedre barselsrettigheder i form af flere uger med lønnet barsel til partneren byder vi velkommen, for det kan have en positiv indvirkning for ligestillingen - selv om vi gerne havde set endnu højere ambitioner i form af en ligestillet barselsperiode med løn.

Tillidsrepræsentanterne får også bedre adgang til at få stærkere værktøjer til at hente lokal løn hjem. Det er vigtige elementer, som vi gerne vil overføre til de akademiske overenskomster.

Endelig er der udvidede muligheder for øget fleksibilitet i arbejdslivet, som er yderst relevante også for akademikerområdet her ved OK23. Vi har i flere år arbejdet for en fritvalgskonto på det offentlige område, så det er elementer, som vi også gerne vil tage med os til OK24 forhandlingerne på det offentlige område.

Jeg vil slutte med – som altid – at sige tak for jeres arbejde for kollegerne ude på arbejdspladserne. I gør en kæmpe forskel for jeres kolleger, DM og arbejdsmarkedet.

Bedste hilsner
Camilla Gregersen
formand i DM

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje