Fremover skal arbejdsgivere stille udstyr til rådighed, når medarbejdere arbejder hjemme mere end to dage om ugen i stedet for som hidtil efter mindst en dag om ugen.
Hjemmearbejde har i næsten to år været hverdag for rigtig mange danskere, som blev sendt hjem på grund af coronakrisen, og både arbejdsgivere og ansatte har undervejs givet udtryk for, at de kan se fordele ved at kunne arbejde hjemme en del af tiden.
Nogle arbejdsgivere har imidlertid været tilbageholdende med at tillade hjemmearbejde på grund af reglerne for såkaldt skærmarbejde, hvor arbejdsgiverne skulle stille udstyr til rådighed i hjemmet, hvis medarbejderne arbejdede hjemme mindst en dag om ugen.
For at tilpasse reglerne til den nye virkelighed post corona, har arbejdsmarkedets parter i længere tid drøftet nye regler for hjemmearbejde uden at nå til enighed. Derfor landede forhandlingerne i Beskæftigelsesministeriet, hvor der blev indgået en politisk aftale mellem regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Konservative.
Vi skal fastholde arbejdsgiverne på, at man godt må være ambitiøs og sætte barren højere end det minimum lovgivning foreskriver.Camilla Gregersen, formand i DM
Forligspartierne har lempet reglerne for såkaldt skærmarbejde i hjemmet, så ansatte nu skal arbejde hjemme mere end to dage ugen, inden arbejdsgiveren er forpligtet til at stille udstyr til rådighed. De nye regler forventes at træde i kraft 1. april.
”Med denne løsning gør vi nu reglerne for hjemmearbejde mere tidssvarende, så de afspejler dagens arbejdsmarked, hvor arbejdet for visse medarbejdertyper kan udføres mange forskellige steder og ikke kun på kontoret”, udtalte beskæftigelsesminister Peter Hummelgård efterfølgende i en pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet
DM’s formand mener, at forligspartierne er landet på en aftale, som ser ud til at læne sig op ad det kompromis, som Arbejdstilsynet har foreslået.
”Men det er vigtigt at understrege, at vi endnu ikke har set den konkrete tekst i bekendtgørelsen, ligesom der også senere skal udarbejdes en langt mere detaljeret vejledning”, skriver Camilla Gregersen i en tråd i Facebookgruppen for tillidsvalgte.
Fleksibiliteten skal ikke koste på arbejdsmiljøet
Camilla Gregersen mener, at det gode ved aftalen er, at det formentlig vil føre til mere fleksibilitet og hjemmearbejde, som mange af medlemmerne efterspørger.
”DM’s medlemmer har bredt set tilkendegivet et ønske om bedre fleksibilitet og mulighed for et par hjemmearbejdsdage om ugen”, siger hun til Akademikerbladet.
”Så den politiske løsning, der lægger sig op ad Arbejdstilsynets anbefaling, har også fordele for medlemmerne”, siger Camilla Gregersen og pointerer:
"Det betyder ikke, at jeg ikke er bekymret for om beskyttelsen bliver tilstrækkelig. Derfor er jeg også glad for, at det er med i aftalen, at man vil kigge på, om reglerne er tilstrækkelige om et år. I den forbindelse er det vigtigt, at arbejdsmiljøeksperter og vi faglige organisationer bliver inddraget og hørt. For hvis reglerne rammer skævt, skal der være mulighed for at kunne få rettet op på det”, siger DM’s formand.
Fleksibiliteten skal således ikke ske på bekostning af arbejdsmiljøet, hvilket Camilla Gregersen understreger i Facebookgruppen for tillidsvalgte:
”Vi sætter stadig stærkt fokus på arbejdsmiljø! Det vigtige er, at vi skal fastholde arbejdsgiverne på, at man godt må være ambitiøs og sætte barren højere end det minimum lovgivning foreskriver.”
Berit Krøyer Rasmussen er konsulent i Forhandling og rådgivning i DM, og hun tilføjer, at for blot et engangsbeløb på højst 5.000 kroner pr. medarbejder, kan arbejdsgiverne understøtte et sundt og sikkert arbejdsmiljø og i tilgift få færre sygedage og støre effektivt.
”Og modsat det, vi ofte hører, er det en myte, at medarbejdere fx skal have hæve-sænke-borde derhjemme. Reglerne siger bare, at man skal have et bord som passer i højden, og at tastatur og pc skal være adskilt. Arbejdsgiveren behøver altså ikke engang stille en skærm til rådighed, så kravene er faktisk ret minimalistiske. Men selvfølgelig kan arbejdsgiverne vælge at gøre mere, end reglerne fastlægger”, siger hun.
DM inviterer til møde
Når en ny bekendtgørelse og vejledning foreligger, bliver I inviteret til et møde for tillidsvalgte, hvor I får mulighed for at drøfte de nye regler, og hvad det betyder for jeres arbejde og handlemuligheder.
Hold øje med DM’s kalender
De særlige skærmregler
Når de særlige skærmregler gælder, må den ansatte – ligesom i dag – godt bruge sit private skrivebord, stol og computer til skærmarbejdet, hvis udstyret opfylder gældende krav (fx justerbar stol og adskilt skærm og tastatur) i vejledningen om skærmarbejde.
Hvis den ansattes eget udstyr ikke opfylder kravene, skal arbejdsgiveren sørge for, at det nødvendige inventar og udstyr er til rådighed for den ansatte. Det kan arbejdsgiveren fx gøre ved, at den ansatte får arbejdsudstyr som fx computer, skærm, tastatur, mus, stol og lampe fra arbejdspladsen med hjem.
Kilde: Beskæftigelsesministeriet
Tilmeld dig TR-tirsdag om hjemmearbejde
DM inviterer tirsdag 25. marts kl. 8.30-10 til onlinemøde om hjemmearbejde på godt og ondt. Christine Ipsen, lektor ved DTU Management sætter i sit oplæg fokus på erfaringer med distancearbejdet og giver nogle pejlemærker til implementeringen af en ny hverdag med distancearbejde.
Læs mere om arrangementet