Er din arbejdsgiver ikke begejstret for hjemmearbejde?

Del artikel:
Af Anna Dalsgaard

Mange arbejdspladser er i gang med at lave aftaler om hjemmearbejde, men ikke alle arbejdsgivere nikker uden videre ja til større fleksibilitet og to hjemmearbejdsdage, som mange DM’ere ønsker sig.

Hjemsendelsen er slut for denne gang, og vi møder igen fysisk ind på arbejdspladserne. De fleste er nok glade for at komme tilbage til kontoret, kantinen, kollegafællesskabet og alt det, som kan være godt ved at være fysisk på arbejdspladsen.

Samtidig har mange fået smag for det positive i at kunne arbejde hjemme, såsom mere tid til opgaverne og fordybelsen, sparet transporttid og plusserne på worklife-balancen.  

Der blev allerede under den anden hjemsendelse flere steder taget hul på drøftelserne om, hvordan balancen mellem det fysiske fremmøde og hjemmearbejde kan fungere fremover, og Akademikerne lavede i forsommeren 2021 en vejledning om hjemmearbejde.

Fleksibiliteten halter nogle steder

DM har således også indtryk af, at der er god gang i drøftelserne af, hvordan man skal indrette sig efter den lange hjemsendelse. Men at dømme efter en tråd i Facebookgruppen for tillidsvalgte, er alle arbejdsgivere ikke lige positive over for at indføre større fleksibilitet.

Vi er ikke lige frem first movers, når det kommer til hjemmearbejde.
Kristine Bollerup, TR i Ikast-Brande-Kommune

En hurtig optælling viser, at tillidsvalgte fra cirka 14 arbejdspladser har kommenteret i tråden, hvoraf cirka halvdelen giver udtryk for, at deres arbejdsgivere er ret rigide, når det gælder rammerne for hjemmearbejde og fleksibilitet.

Kristine Bollerup har fx skrevet i tråden, at aftalen om hjemmearbejde på hendes arbejdsplads, Ikast-Brande Kommune, er meget lidt fleksibel og ikke særligt nyskabende. Her må de højst arbejde hjemme en dag om ugen, og det skal aftales med nærmeste leder med udgangspunkt i opgaverne.

”Det er ikke særligt progressivt, men alligevel en gevaldig forbedring i forhold til, hvordan det var inden corona. For kort inden hjemsendelsen, fik vi en ny personalepolitik, hvor det næsten kun var tilladt at arbejde hjemme, hvis man fx fik håndværkere på besøg” siger Kristine Bollerup, som er tillidsrepræsentant for cirka 15 DM’ere på rådhuset i Ikast.

Hun fortæller, at der er et helt klart ønske om to hjemmearbejdsdage over hele paletten og et ønske om mere fleksibilitet, og det flugter med DM’s medlemsundersøgelser.

”Men vi er ikke lige frem first movers, når det kommer til hjemmearbejde, og har ikke fået ret til at arbejde hjemme en dag om ugen. Det er en mulighed, der skal aftales med den enkelte leder, og gerne cirka tre dag før. Så det er slet ikke fleksibelt”, mener Kristine Bollerup.

Fleksibiliteten ryger med rigide aftaler

Og lige præcis det, at hjemmearbejdet skal aftales med ens chef fra gang til gang er en udfordring flere steder, fremgå det af Facebooktråden.

Fx skriver den TR, som har startet tråden: ”Min arbejdsgiver er lige kommet ud med retningslinjerne for hjemmearbejde post corona, og de er langt fra så fleksible som man kunne ønske sig. Maks 1-2 hjemmearbejdsdage er tilladt, de skal chefgodkendes og man skal argumentere ift. opgaveløsning, så work-life balance indgår faktisk slet ikke i de officielle retningslinjer, mm.”

Det kan du gøre som tillidsvalgt

1. Hvis I har en lokalaftale om hjemmearbejde, bør I kunne arbejde hjemme uden at spørge nærmeste chef om lov. I står selvfølgelig til rådighed, og derfor burde det ikke være nødvendigt med chefgodkendelse hver gang.

2. Hvis I har en lokalaftale om hjemmearbejde, bør adgangen til at arbejde hjemme ikke afhænge af, hvilken chef I har. Hvis det er sådan på din arbejdsplads, bør du som tillidsvalgt adressere det hos ledelsen.

3. Nogle ledere kan være usikre på hybridledelse og bekymrede for at miste føling med medarbejderne. Foreslå ledelsen, at cheferne skal klædes på til at navigere i den nye virkelighed, når I drøfter fleksibilitet og hjemmearbejde i samarbejdsorganerne.

4. Alle medarbejdere har ikke samme ønsker om og behov for at arbejde hjemme. Hav øje for balancen og italesæt den. Det skal være lige så tilladt at sige, at man ikke ønsker at arbejde hjemme som at sige, at man gerne vil.

Læs også artikler i Akademikerbladet
Blended working er kommet for at blive
Kontorlivet bliver aldrig det samme igen

Berit Krøyer Rasmussen er konsulent i Forhandling og rådgivning i DM, og hun mener ikke, det burde være nødvendigt at spørge om lov, hver gang man skal arbejde hjemme, hvis man har en lokalaftale om hjemmearbejde samt individuelle aftaler for de medarbejdere, der ønsker at bruge muligheden regelmæssigt. 

”Hvis man drøfter i SU, hvordan man vil have en fleksibel og mere moderne arbejdsplads og laver lokalaftaler, så bør det ikke afhænge af chefens tilladelse”, siger hun og fortsætter:

”Det må ikke være sådan, at medarbejdere under en bestemt chef, ikke får lov. Hvis man aftaler, at alle med administrative opgaver kan indgå aftaler om hjemmearbejde, og så kan det ikke nytte, at enkelte chefer går en anden vej. I sådanne tilfælde må man som tillidsrepræsentant adressere det hos ledelsen”.

Foreslå at lederne bliver klædt på

Berit Krøyer Rasmussen er dog ikke overrasket over, at mange arbejdsgivere ikke er mere fleksible. For hvis vi tænker på, hvordan det var før corona, var mange chefer skeptiske og havde mistillid til hjemmearbejde. Nogle mente fx, at medarbejderne ikke lavede nok, men vaskede tøj, passede børn osv.

”De progressive chefer, som selv fungerede med at arbejde hjemme, gav lov. Men derudover har det altid være sådan, at hvis man fik håndværkere kunne man aftale at arbejde hjemme i ny og næ, og det falder nogle chefer tilbage i, også selv om der er en lokalaftale på arbejdspladsen”, siger hun.

 ”Men hvis man har en aftale, burde man kunne arbejde hjemme uden at spørge om lov. Man står selvfølgelig til rådighed, og derfor burde det ikke være nødvendigt med chefgodkendelse hver gang”, siger hun.

Hun mener, at man som arbejdsplads ikke kan sige både og. Det må være enten eller.

”Men nogle ledere er måske usikre på hybridledelse og for at miste føling med medarbejderne, så der skal nok en større kulturændring til”, siger Berit Krøyer Rasmussen, som mener, at man som tillidsrepræsentant godt kan foreslå ledelsen, at cheferne skal klædes på til at navigere i den nye virkelighed, når man drøfter fleksibilitet og hjemmearbejde i samarbejdsudvalgene.

DM anbefaler frivillighed og fleksibilitet

DM anbefaler, at arbejdspladserne laver lokalaftaler om hjemmearbejde, men ikke på bekostning af arbejdsfællesskabet og arbejdsmiljøet. Derfor anbefaler DM, at man hele tiden har fokus på arbejdsopgaven.

”Fx har nogle unge svært ved at arbejde hjemme. De mener ikke, de får ikke vejledning nok, og har ikke et netværk, der gør, at de bare kan ringe til en kollega. Derimod vil mange erfarne medarbejdere gerne arbejde en del hjemmefra, og som tillidsvalgt er det vigtigt hele tiden at have øje for den balance og tale om den”, siger Berit Krøyer Rasmussen.

Når det gælder aftaler om hjemmearbejde, er det DM’s klare anbefaling, at nøgleordene bør være frivillighed og fleksibilitet, og det flugter godt med vejledningen fra Akademikerne om indgåelse af lokalaftaler i det offentlige. Vejledningen bliver tilpasset, når bekendtgørelsen og den tilhørende vejledning om arbejdsmiljø i forbindelse med hjemmearbejde foreligger.

Vejledningen er et bidrag til, at medarbejdere og tillidsrepræsentanter kan være med til at præge arbejdspladsernes muligheder for hjemmearbejde inden for de overenskomstmæssige rammer, og DM anbefaler, at I tager udgangspunkt i vejledningen, når I drøfter og indgår lokale aftaler på jeres arbejdsplads. Hvis du er privatansat tillidsvalgt, kan du også med fordel tage udgangspunkt i vejledningen.

10 emner I bør tage stilling til

Vejledningen indeholder en række emner, som akademikerorganisationerne anbefaler, at lokalaftalen bør tage stilling til:

  • Aftalens område og definition
  • Formålet med hjemmearbejdet
  • Niveauer af aftaler og hvad der aftales på hvilket niveau
  • Vilkår for undtagelser
  • Tilgængelighed ved hjemmearbejde
  • Transport på hjemmearbejdsdage
  • Tidsregistrering, sygdom og andet fravær ved hjemmearbejde
  • Økonomien ved hjemmearbejde
  • IT- og datasikkerhed
  • Evaluering og opfølgning

Send jeres aftale til DM

Hvis I forhandler lokalaftaler på din arbejdsplads, må du meget gerne sende udkastet til aftalen til din kontaktperson i DM, så I kan sparre om indholdet.

Læs hele vejledningen fra Akademikerne (pdf)

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje