Lokalaftaler om hjemmearbejde i det offentlige efter corona

Del artikel:
Af Berit Krøyer Rasmussen, konsulent i Forhandling og rådgivning i DM

Mange arbejdspladser er i gang med at drøfte, hvordan vi skal tilrettelægge arbejdet efter hjemsendelsen. Akademikerne forventer at komme med en fælles vejledning til lokalaftaler inden sommerferien

Samfundet er stille og roligt ved at åbne, og der er udsigt til, at de mange administrativt ansatte så småt kan begynde at møde fysisk på arbejde igen.

Samtidig ved vi, at der er gang i mange drøftelser om tilrettelæggelsen af det fremtidige arbejde ude på de enkelte arbejdspladser, efter at vi gennem det sidste års tid har fået en masse erfaringer med hjemmearbejde og med alt hvad det bevirker af muligheder og begrænsninger.

Det er derfor oplagt at tage afsæt i disse erfaringer, når rammerne for det fremtidige arbejde drøftes lokalt.

Fælles akademikervejledning på vej

Som inspiration til de lokale drøftelser og indgåelse af lokalaftaler om hjemmearbejde er akademikerorganisationerne i gang med at udarbejde en fælles vejledning til indgåelse af sådanne lokalaftaler i det offentlige.

Vejledningen tager afsæt i de gældende rammeaftaler på henholdsvis det statslige, det kommunale og det regionale område.

Det altoverskyggende princip på tværs af det offentlige område er, at hjemmearbejde er frivilligt, og at der skal indgås konkrete aftaler både mellem arbejdspladsen og den forhandlingsberettigede organisation (ofte ved den lokale tillidsrepræsentant) samt mellem den enkelte medarbejder og dennes chef, når der skal arbejdes hjemmefra fast eller fast tilbagevendende.

Vi forventer at kunne sende vejledningen ud til jer tillidsrepræsentanter inden sommerferien.

Dialog med arbejdsgiverne

Parallelt hermed har Akademikerne løbende dialog med arbejdsgiverne om rammerne for hjemmearbejde fremadrettet. Særligt på det statslige område forventer vi, at der kommer en central melding efter sommerferien, men det skal jo ikke afholde jer fra påbegynde den gode drøftelse lokalt.

I regi af TR-netværkene afholdt vi et møde om lokalaftaler for hjemmearbejde i april måned, hvor der kom masser af gode ideer til den fælles vejledning. Vi planlægger at afholde et opfølgende møde til efteråret, så hold øje med Arrangementer på dm.dk

Hvis du har spørgsmål til lokalaftaler, er du meget velkommen til at kontakte os.

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}