Grib det grønne håndtag fra OK21

Del artikel:
Af Anna Dalsgaard

Med OK21 blev den grønne omstilling på arbejdspladserne løftet ind i samarbejdsudvalgene. DM’s formand håber, at de tillidsvalgte vil gribe muligheden, og at arbejdsgiverne vil værdsætte det.

En gallupundersøgelse, som DM fik lavet for cirka halvandet år siden viste, at ni ud af 10 danskere går op i at slukke lyset, smide glas til genbrug og bruge madrester, når de hjemme. Men når det kommer til arbejdspladsen, er det langt færre, der går op i de grønne initiativer eller har mulighed for det.

”Så indtil nu har folk været gode til at tænke grønt hjemme, mens det ikke har fyldt ret meget på arbejdspladsen”, siger DM’s formand, Camilla Gregersen.

Men ved de sidste overenskomstforhandlinger i det offentlige, som blev vedtaget i foråret, blev parterne enige om, at man ønsker at understøtte et øget klimafokus gennem drøftelser mellem ledere og medarbejdere om grøn omstilling.

”Det betyder, at den grønne omstilling på de offentlige arbejdspladser nu bliver lagt ind under samarbejdsudvalgene, og dermed får medarbejderne og de tillidsvalgte bedre mulighed for selv at stille grønne forslag og få deres perspektiv med, når ledelserne kommer med forslag”, siger Camilla Gregersen.

Hun nævner, at det fx kan handle om, hvordan man kan neddrosle mindre klimavenlige rejseformer, uden at det samtidig svækker muligheden for at udføre opgaven. Noget man fx kan have behov for at drøfte på universiteterne, hvor det er vigtigt for forskernes arbejde, at de stadig kan rejse.

”Det kan også handle om at gentænke processer på arbejdspladserne, så som transportmuligheder og digitaliseringsmuligheder, som vi har fået mange erfaringer med det sidste lange stykke tid, hvor vi har været hjemsendt”, siger Camilla Gregersen, som understreger, at det vigtigste er, at medarbejdernes perspektiv nu er sikret i processen.

Grønne DM-aktiviteter for tillidsvalgte

Den grønne omstilling på arbejdspladserne er et ledelsesansvar. Initiativerne kan imidlertid komme fra begge sider, og formanden håber på en dynamik, hvor medarbejdernes involvering og initiativer bliver værdsat.

På spørgsmålet om, hvilken rolle, de tillidsvalgte kan spille på arbejdspladserne, svarer formanden, at det kommer an på engagementet.

”Men i og med, at de har en formel og en central rolle i SU, får de nu et formelt håndtag, som jeg håber de vil gribe”.

”De kan også finde kolleger at sparre med. Måske har man en kollega, som ved en del om det og kan spille ind i den grønne omstilling, og så er det bare at bede om hjælp”, siger formanden.

Kom med dine indspark til den grønne omstilling

Vi vil gerne høre fra dig, hvis du har forslag til, hvordan I som tillidsvalgte kan være med til at implementere den grønne omstilling på de enkelte arbejdspladser. Så hvis du har ideer, tanker og forslag til, hvordan jeres rolle som tillidsvalgte kan være, og hvordan DM kan understøtte jeres arbejde, er du meget velkommen til at skrive til tillidsvalgtenetvaerk@dm.dk

Og som altid, er du velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål og brug for gode råd og sparring.

DM har afholdt et onlinemøde for de tillidsvalgte, hvor de kunne drøfte, hvordan de kan spille ind i den grønne dagsorden på arbejdspladserne, og det bliver også en del af årsmødet for tillidsvalgte.

”Vi vil gerne hjælpe, så det bliver en ekstra glæde og ikke en træls opgave. De tillidsvalgte skal ikke tænke, at nu skal jeg i gang med noget uoverskueligt”, siger Camilla Gregersen.

Et grønt gennembrud

Egentlig var det meningen, at OK21-forslaget skulle have mundet ud i deciderede klimarepræsentanter på arbejdspladserne.

”Jeg synes tillidsrepræsentanterne løfter en stor arbejdsopgave i forvejen, så vi havde gerne set nogle flere i spil til at løse opgaverne. Men det væsentligste er, at det bliver forankret i samarbejdsudvalgene”, siger Camilla Gregersen, og fortæller, hvordan forslaget, som er et ægte DM-forslag, kom med i OK21.

”Kravet kom fra et meget aktivt DM-medlemsnetværk ”Bæredygtig fagforening”. De skal have æren for at være konstruktive forslagsstillere, så jeg kunne løfte det op til et grønt gennembrud i dansk overenskomsthistorie på det offentlige område”, siger formanden.

”Konkrete handlinger på arbejdspladserne spiller en stor rolle, men selve opmærksomheden på den grønne omstilling er også vigtig, for det giver politikerne inspiration og motiv til at tage fat, hvor det batter. Fx inden for landbrug, transport og energi”, siger formanden, som håber, at initiativet bliver en gevinst for både a- og b-siden.

”Jeg håber, at man tør se det som et udviklingsprojekt på arbejdspladsen”, siger Camilla Gregersen.

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}