Efter to års ansættelse på SDU SUND kan DM-VIP’er søge om et kvalifikationstillæg, står der i lønpolitikken på SDU. Men hverken ledelse eller ansatte har været opmærksomme nok, så nu har DM skubbet til processen.
I lønpolitikken på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Syddansk Universitet står det, at når man har været ansat som lektor i to år kan man søge om et løntillæg.
”Tanken er, at man som udgangspunkt skal have tillægget, hvis man har gjort en tilfredsstillende indsats. Og ellers kan arbejdsgiveren vælge at give et halvt tillæg i et halvt år, hvor medarbejderen har mulighed for at forbedre indsatsen og få det fulde tillæg”, siger Mike Wenøe, forhandlingskonsulent i DM.
Det er ikke ligegyldigt, hvad der står i lønpolitikken, både mht. tillægsstørrelser, tidspunktet for tildelingen, samt adgangen til at søge dem.Mike Wenøe, forhandlingskonsulent i DM
DM har lønforhandlet for VIP’erne på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på SDU, og under lønforhandlingerne i sommeren 2021, bad DM ledelsen om en oversigt over de lektorer, som havde mere end to års anciennitet.
”Vi ville have et overblik over, hvor mange der fik tillægget”, siger Mike Wenøe, som har forhandlet for VIP’erne på DM’s overenskomst.
”Forud for forhandlingerne spurgte vi alle medlemmerne på SDU SUND, om de var opmærksomme på det her tillæg, og om de havde det rigtige tillæg”, siger Mike Wenøe.
Det viste sig, at hverken ledelsen eller medlemmerne var opmærksomme nok på tillægget, som er på cirka 35.000 kroner om året.
Selv om både ledelse og medarbejdere kan indstille, har en del af medarbejderne og ledelsen glemt at gøre det.
”Det er et fælles ansvar, da det enkelte medlem er ansvarligt for både at læse lønpolitikken og at indstille sig. Så man kan ikke sige, at det er den ene eller den anden side, som ikke har gjort nok”, siger Mike Wenøe.
26 lektorer får nu tillægget, som udbetales med tilbagevirkende kraft fra 1. april 2021 og efterbetalingen er i snit på 32.000 kroner, som formentlig kommer med lønnen sidst i december.
Lønpolitikken er vigtig
Mike Wenøe mener, at eksemplet fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet viser, hvor vigtige lønpolitikker er.
”Man har aftalt på SDU SUND, at man vil give folk mulighed for at få et tillæg efter to år, så det er vigtigt at huske, hvad der står i lønpolitikken, og 35.000 kroner om året er også en slags penge”, siger han.
Han fortæller, at nogle universiteter har en endnu bedre lønpolitik end SDU, som ligger otte procent under gennemsnittet i forhold til universitetsansatte i lignende VIP-stillinger.
”Det betyder, at VIP’erne på SDU får en markant dårligere løn, særligt i de første år, end de fleste andre, som de kan sammenligne sig med”, siger han, og fortæller, at på Aarhus Universitet har man fx en lønpolitik på NAT, TECH og HEALTH, hvor man automatisk får et tillæg på cirka 45.000 kroner om året ved fastansættelse som lektor.
”Så lønpolitikken betyder rigtig meget. Det er ikke ligegyldigt, hvad der står i den, både med hensyn til tillægsstørrelser, tidspunktet for tildelingen, samt adgangen til at søge dem”, siger Mike Wenøe.
På Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på SDU er det aftalt, at DM fremover får en systematisk gennemgang af alle, der har været ansat i to år.
”Og så har vi aftalt et nyt møde med medarbejderne om tre måneder, hvor vi kigger på lønpolitikken og forhåbentlig få valgt en tillidsrepræsentant”, sige Mike Wenøe.