Spring menu over

85 pct. af de ph.d.-studerende regner med forsinkelser

Del artikel:

En ny DM-undersøgelse viser, at kun 2-3 pct. af de ph.d.-studerende regner med at afslutte deres ph.d.-projekt til tiden og flere overvejer helt at droppe projekterne. Det kan medføre tab af forskningsmasse, og DM presser fortsat på for at få en hjælpepakke.

Coronakrisen tvang mange ph.d.-studerende til at arbejde på stærkt nedsat tid eller til at sætte projektet på pause. Enten fordi, de ikke kunne få adgang til deres arbejde i laboratoriet eller i arkivet, eller fordi de var nødt til at arbejde hjemme og måske passe børn samtidig. Under alle omstændigheder er tiden gået, og bevillingerne udløbet eller ved at være det.

Og selv om universiteterne formentlig bevilger forlængelse af indskrivningerne til mange af dem, følger der ikke penge med, og det er helt urimeligt, mener DM’s formand.

”Der er massivt pres på ph.d.erne, så politikerne skal reagere nu. Ellers risikerer vi at tabe forskertalenter, der er så uheldige at forske netop nu, på gulvet”, siger Camilla Gregersen til Berlingske, som omtalte undersøgelsen på forsiden forrige søndag.

”Vi har som samfund investeret store penge i de her forskere, fordi vi har brug for deres viden. Politikerne må ikke være fedtede nu og risikere, at vi går glip af store gevinster senere”, sagde hun.

Halvdelen har ikke økonomi til at forlænge projektet

Den nye undersøgelse, som DM har lavet sammen med ph.d.-organisationen PAND (PhD Association Network of Denmark), understreger, at situationen er alvorlig.

Lidt flere end 2.000 ph.d.-studerende har svaret og 18 procent, eller næsten hver femte, svarer ja til, at den nuværende situation har fået dem til at overveje ikke at færdiggøre ph.d.’en.

Halvdelen af de 2.067 ph.d.-studerende svarer desuden, at de ikke har økonomiske midler til at forlænge deres projekter, mens næsten tre ud af fire forventer umiddelbar forsinkelse på en til tre måneder.

Det er et tal, som DM’s formand ikke tøver med at kalde ”vildt” i Berlingske.

Forskningsministeren: Universiteterne må betale

Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen siger til Berlingske, at tallene i den nye undersøgelse ”gør stort indtryk”.

Alligevel henviser ministeren til, at det i første omgang er universiteterne, der skal finde midler til forlængelse af projekter.

”Vi er selvfølgelig optaget af det politisk. Vi har haft en tæt dialog med universiteterne hele vejen, og det her er noget af det, vi også har drøftet… Det er klart, at når universiteterne har den samlede regning, så vil det her også være noget, vi har en dialog omkring”, siger hun til Berlingske og tilføjer:

”Men det er de enkelte universiteter, der kan lave de individuelle løsninger for de her ph.d.er”.

Ifølge direktøren for Danske Universiteter, Jesper Langergaard, ville det være en stor økonomisk udfordring for universiteterne at finde yderligere finansiering til tidspressede ph.d.-studerende.

DM presser fortsat på for økonomisk hjælpepakke

DM mener, der politisk skal laves en hjælpepakke til forlængelserne, for hvis der ikke kommer midler til en hjælpepakke, vil besparelser ramme bredt på universiteterne.

DM’s formand har således også sammen med Dansk Industri og Lundbeckfonden for nylig skrevet en kommentar i Berlingske, hvor de opfordrer politikerne til at sikre en økonomisk pulje, der kan forlænge forsinkede forskningsprojekter.

Camilla Gregersen har også henvendt sig til uddannelses- og forskningsministeren, finansministeren og relevante ordførere på området, og hun har udtalt sig til information, Science Report, Uniavisen og RUC Papers og er nået bredt ud via Ritzau. Og DM har også presset på via AC.

Råb op og send underskriftsindsamlingen videre

Det er vigtigt, at så mange som muligt presser på for en politisk løsning, der kan sikre en økonomisk hjælpepakke, så ph.d.-studerende kan afslutte deres projekter. Derfor opfordrer vi stadig jer alle til at skrive til forskningsordførerne og til at skrive indlæg i aviser eller på sociale medier, hvor man kan tagge politikerne.

Her er en liste over forskningsordførerne

DM har endvidere en underskriftsindsamling i gang, som vi opfordrer dig til at dele i dit netværk

Læs mere om ph.d.-undersøgelsen

Læs artiklen i Berlingske (betalingsmur)

Læs kommentar i Berlingske

 

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje