Dialog, involvering og feedback er nøgleord, hvis du som TR vil nå ud til nye, unge medarbejdere, siger ungdomsforsker, du kan møde på årets TR-dag.
Det kan være udfordrende som tillidsvalgt at nå ud til de unge på arbejdspladsen, som måske er i deres første job og ikke kender arbejdspladsens kultur.
Men hvordan får vi de unge i dialog og med i fælleskabet?
Det har ungdomsforsker Jens Christian Nielsen svaret på. Han er lektor på DPU, Aarhus Universitet i Emdrup.
”Det handler om at være nysgerrig og afsøgende på, hvilke erfaringer de unge får og gør sig, når de kommer ud på arbejdspladsen. Selv blandt de unge kan det være en meget blandet gruppe man repræsenterer, som har forskellige interesser og ønsker for deres arbejde,” siger han.
Derfor opfordrer Jens Christian Nielsen tillidsrepræsentanter til:
- At lytte til de nye, unge medarbejdere og give dem afklaring om arbejdspladsens muligheder og kultur.
- Åbne en dialog med dem og forventningsafstemme.
- Give løbende feedback.
- Involvere de unge i organiseringsprocesser.
”Et nøgleord som TR er at kunne arbejde med balancer. Hvis man forstår, at de unge oplever, at være ansvarlige for at kunne præstere alle steder på engang, er det vigtigt at tage den dialog med de unge mennesker om, at det ikke er muligt,” siger Jens Christian Nielsen.
Det handler derfor om at lytte til dem og indgå i en forventningsafstemningsdialog, og det gælder både TR og arbejdsgiver, når man får nye ansatte. Her skal man gøre det klart, hvilke muligheder, der er på arbejdspladsen og være lyttende overfor, hvis der er ting på arbejdspladsen, som undrer de unge, anbefaler ungdomsforskeren.
Feedback
De unge ønsker ordentlig feedback på deres arbejde. Men for de unge er feedback ikke bare noget, der gives på baggrund af deres arbejde, men også på deres person. Derfor mener Jens Christian Nielsen, at det er vigtigt, hele tiden at give feedback til de unge.
”Feedback ligger ikke kun i den årlige MUS-samtale, men derimod løbende. Man skal selvfølgelig ikke rende rundt og være forsker på arbejdspladsen, men hvis man er afsøgende over for, hvad der rører sig, får man nemmere de unge med.”
Det kan ifølge Jens Christian Nielsen gøres med at uddelegere organiseringsopgaver til og få feedback fra de unge og stille de spørgsmål en arbejdsgiver også ville gøre: Går det godt? Får du de arbejdsopgaver, du gerne vil have? Osv.
Lyt og guide
De unge er nye på arbejdsmarkedet og vil gerne udfordres, men det handler om at give dem tilpas med udfordringer, så de ikke får for meget, advarer Jens Christian Nielsen.
”Som TR kan du bruge en dobbeltstrategi, når man vil engagere de unge. Man skal lytte til dem og samtidig have et sociologisk blik på dem. Deres arbejde skal give mening for dem, og de har fået ind med modermælken, at de skal brænde for deres arbejde. Men hvis du kun brænder for dit arbejde, risikerer du at brænde ud".