Til indhold

Kvinder tjener stadig mindre end mænd i det private

© Morten Bengtsson

På det private arbejdsmarked er det gennemsnitlige lønniveau for mandlige akademikere 5,1 procent (svarende til 2.822 kr.) højere end kvindernes, hvilket indikerer, at der lønmæssigt stadig gøres forskel på mænd og kvinder.

I denne analyse belyser Dansk Magisterforening (DM) denne lønforskel for det udsnit af DM’s medlemmer, der har deltaget i lønundersøgelsen oktober 2020.

Analysens hovedpunkter:

  • Der er et 5,1 procents uforklaret lønspænd mellem mandlige og kvindelige akademikere i det private. Det er højere end i 2019, hvor samme spænd var på 4,1 procent.
  • Før der korrigeres for observerbare forskelle mellem grupperne, er de kvindelige akademikeres løn i gennemsnit 16,5 procent (9.165 kr.) lavere end deres mandlige kollegaers.
  • To tredjedele af dette spænd kan dog forklares ved observerbare forskelle i bl.a. branche og hovedområde, der, uagtet køn, påvirker lønniveauet.
  • En tredjedel (2.822 kr. eller 5,1 procents forskel) forbliver dog uforklaret og må tilskrives ikke-observerede faktorer og/eller kønsdiskrimination.

Kvinder tjener stadig mindre end mænd i det private

© Morten Bengtsson
; ;