For 14. år i streg markerer en stribe fagforeninger, herunder DM, kvindernes sidste arbejdsdag, der i år falder den 14. november.
Baggrundstæppet for mærkedagen, kvindernes sidste arbejdsdag, er trættende og handler om, at kvinder i Danmark får mindre i løn end mænd.
Faktisk er løngabet så stort, at det svarer til, at kvinder fra i dag, den 14. november, arbejder gratis året ud. DM er med i kampagnen ”Løngaaaab”, der markerer kvindernes sidste arbejdsdag.
”Vi er med i kampagnen, fordi arbejdet for ligestilling er essentielt for os. At kvinder, her næsten 50 år efter ligelønsloven blev indført, stadig tjener betydeligt mindre end mænd, er uacceptabelt. Det skal vi simpelthen som samfund have rettet op på,” siger Camilla Gregersen, forperson for DM.
Kvinder tjener 12,4 procent mindre end mænd
Konkret tjener kvinder på det danske arbejdsmarked i gennemsnit 12,4 procent mindre end mænd. Det viser tal fra Danmarks Statistik, som bygger på 2023-tal. I beregningen anvender Danmarks Statistik lønbegrebet, den standardberegnede timefortjeneste, som er den beregning, der kommer tættest på almindelig timeløn.
”Når vi laver DM’s normale årlige lønstatistik, renser vi altid tallene for forskelle grundet i uddannelser, brancher mm. Det er anderledes, når vi beregner kvindernes sidste arbejdsdag. I beregningen af kvindernes sidste arbejdsdag tager vi ikke højde for, at kvinder og mænd har forskellige arbejdsfunktioner og arbejder i forskellige brancher. Det er helt bevidst,” siger Camilla Gregersen og fortsætter:
”Vi vil gerne vise, at de brancher og arbejdsfunktioner, hvor der er et massivt flertal af kvinder, er markant dårligere lønnede end de traditionelle mandsdominerede brancher. Derfor er det også nødvendigt med et opgør med det kønsopdelte arbejdsmarked og med det kønnede uddannelsesvalg, hvis vi skal have lukket løngabet. Og det skal vi.”
Camilla Gregersen understreger, at kvinders lavere løn betyder, at de har færre muligheder for livsudfoldelse end mænd:
”Vi kan ikke opnå reel ligestilling uden at fjerne løngabet. Det gælder uanset, hvad årsagerne til løngabet er. Derfor er både den korrigerede og ukorrigerede lønforskel relevant for debatten.”
Udover DM markerer følgende organisationer kvindernes sidste arbejdsdag 2024: Forbundet af Arkitekter og Designere, Forsikringsforbundet, GL, 3F, HK, IDA, TL, Djøf, Dansk Socialrådgiverforening, SL, FH, Akademikerne (AC), Skuespillerforbundet og Kvinderådet.
Ligelønssager kan være vanskelige at vurdere. Husk, at du altid kan kontakte din tillidsrepræsentant eller DM, hvis du mener, at der sker forskelsbehandling på din arbejdsplads.