Kunst og kultur mod unges mistrivsel

Foto, Jakob Vingtoft, Trapholt.
Del artikel:
Af Sabrine Mønsted

Fem kunstmuseer er gået sammen med forskere fra Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet for at undersøge, hvordan kunstmuseer kan styrke unges trivsel.

“Vi ved fra ungdomsforskningen, hvor stor en betydning mødet med kunst og kultur kan have for unge”, siger lektor Anne Mette W. Nielsen og professor Niels Ulrik Sørensen fra Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet. De to forskere skal bidrage med deres viden i projektet, der skal munde ud i et oplæg til en national strategi for kunstmuseers arbejde for unges trivsel, som hele landets kunstmuseer kan være en del af. 

De fem kunstmuseer, der er med i projektet, er Kunsten Museum of Modern Art - Aalborg, Nivaagaards Malerisamling, Brandts, Louisiana og Trapholt.  

Museerne skal i 2024 lave en række indsatser for at styrke unges trivsel og i samarbejde med forskerne udvikle nye formidlingsmetoder med de unge i centrum. For eksempel skal kunstmuseerne arbejde med at integrere de unges perspektiver i udviklingen af nye initiativer og potentielle fællesskaber.   

Vi skylder en hel ungdomsårgang at finde veje til øget trivsel

Målet er at skabe et fundament af viden og erfaringer, som kan bruges til en fremadrettet strategi.  

 ”Vi skylder en hel ungdomsårgang at finde veje til øget trivsel, og museerne er klar til at være del af løsningen”, siger Stine Høholt og Andrea Rygg Karberg, direktører for hhv. Kunstmuseum Brandts og Nivaagaards Malerisamling. 

Lasse Andersson, direktør for Kunsten Museum of Modern Art - Aalborg mener, det er afgørende, at det er en fælles indsats på landets museer.  

”Når Kunsten prioriterer projekter som dette, er det dels fordi vi ønsker at bidrage til en afhjælpning af den aktuelle trivselskrise, men også fordi et løft, hvor vi bliver klogere sammen på tværs af museer, giver et stærkere løft til gavn for hele museumssektoren”. 

Karen Grøn, direktør for Trapholt er enig i, at projektet gavner alle museer: 

“Dét, at vi lærer at arbejde systematisk og forskningsbaseret med trivselsfremmende tiltag til unge i 2024, vil komme hele kunstmuseumsbranchen til gode i de kommende år” og hun understreger, hvorfor kunsten er vigtig for de unge. 

”Kunstmuseets særlige rum og kunstværkernes materialitet og flertydighed kan etablere sanselig fordybelse og refleksion i et accelererende samfund”. 

 

Fakta

Projektet er støttet af Slots- og Kulturstyrelsens pulje til udvikling af bæredygtige initiativer på museer i Danmark. 

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}