Valg i DM

Valget slutter mandag kl. 10.00. Du kan stadig nå at afgive din stemme

DM-medlemmer ramt af afskedigelser i staten 

DM

© Lasse Martinussen

Del artikel:

Flere DM-medlemmer er blevet afskediget i den omfattende sparerunde i centraladministrationen.  

Regeringen har som led i sit forslag til finansloven for 2025 annonceret, at der skal spares 1.000 administrative stillinger i centraladministrationen. 

DM’s forhandlingsafdeling arbejder på højtryk for at hjælpe ramte medlemmer. Det fortæller Lotte Pedersen, der er chef for forhandling og rådgivning i DM.   

Hvor mange DM-medlemmer er blevet afskediget?

”Indtil videre er 50 medlemmer blevet afskediget forskellige steder i centraladministrationen. Vi forventer, at der kan komme flere afskedigelser af DM-medlemmer, fordi ikke alle afskedigelser endnu er gennemført.” 

Hvordan griber DM helt konkret afskedigelserne an? 

”Det afhænger af, hvad den enkelte arbejdsplads ønsker. På de arbejdspladser, hvor der er interesse for det, kommer vi ud og holder medlemsmøder. Ved møderne fortæller vi bl.a. om, hvilke rettigheder og pligter, der gælder, hvis man bliver opsagt. Ligesom vi tilbyder individuel rådgivning og sparring til medlemmer, der er blevet afskediget.

Ofte handler det om at lave aftaler med lederne om, hvilke vilkår der skal gælde i opsigelsesperioden. Samtidig står DM’s karriererådgivning klar med råd og vejledning, fx om hvordan medlemmet får mest ud af outplacement-midler. I hele forløbet har vi et tæt og unikt samarbejde med de tillidsvalgte på arbejdspladserne. De er guld værd.” 

Samarbejder og koordinerer DM med andre fagforeninger i forbindelse med afskedigelserne?

”Ja, vi har et godt samarbejde med de andre akademiske fagforeninger. Vi koordinerer oplæg på de berørte arbejdspladser, og vi udveksler viden, så alle står bedst muligt.” 

Har afskedigelserne indtil videre været nogenlunde ligeligt fordelt?

”Nej. Nogle arbejdspladser er hårdere ramt end andre. Især Børne- og Undervisningsministeriet, Uddannelses- og Forskningsministeriet og Kulturministeriet er ramt af afskedigelser. Heldigvis har flere ministerier klaret sparekravet ved at undlade at besætte vakante stillinger.”

Har DM i forbindelse med afskedigelserne oplevet usaglige afskedigelser?

”Ja, desværre. Vi har oplevet afskedigelser af medarbejdere med beskyttelse som arbejdsmiljørepræsentant og medarbejdere på barsel. Det er alvorligt.” 
  
Det er hårdt, når ens tætte kolleger bliver afskediget. Har DM tilbud til de tilbageværende medarbejdere?

”Vi rådgiver på medlemsmøderne om, hvordan man passer på arbejdsmiljøet i sådan en proces, ligesom medlemmer kan gå til deres tillidsvalgte eller kontakte vores rådgivning. Men det er klart, at uanset hvor mange gode råd, vi kommer med, så kan det ikke erstatte den kollegiale relation, som man mister i arbejdsdagen, når ens nære kollega bliver afskediget.” 
 
Er der blevet kommunikeret om opgavebortfald som følge af afskedigelserne fra ledelsens side på de respektive arbejdspladser?

”Ja, det er der. Fx lukning af centre, og opgaver som skal løses med en længere kadence. Men helt generelt er det svært at gennemskue, om frafaldet reelt modsvarer de nedlagte stillinger.”

Husk, at du som DM-medlem altid kan kontakte DM for personlig rådgivning via telefon 3815 6600 og mail.

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje