Når studerende bliver spurgt om, hvad der er vigtigst for dem på en fremtidig arbejdsplads, topper et godt socialt sammenhold listen. Lige efter kommer fleksible arbejdstider og muligheder for karriereudvikling. Derimod vægter de høj løn og prestigefyldte stillinger langt mindre.
Dette billede genkender karriererådgiver Mads Løkke Rasmussen, der dagligt taler med nyuddannede om deres ønsker og forventninger til arbejdslivet:
”Først og fremmest vil de unge gerne finde et job, men herefter er trivsel på arbejdspladsen en central værdi for de unge:
”De lægger stor vægt på, at samarbejdet med kolleger og ledelsen fungerer godt. Det handler om at føle, at man har hinandens ryg, og at man ikke står alene. Alle skal trække i samme retning og være enige om de fælles mål.”
For mange unge handler et godt job ikke kun om at tjene penge, men også om at arbejde med noget, der giver mening:
”De drømmer sjældent om at markedsføre hyldeknægte i det lokale byggemarked. I stedet vil de hellere arbejde i en NGO eller en spændende startup, hvor de føler, de kan gøre en forskel i verden,” forklarer Mads.
Men disse typer arbejdspladser kan være udfordrende, påpeger han:
”NGO’er kræver ofte, at man er drevet af filantropi, og tempoet kan være højt, samtidig med at økonomien ofte er usikker. Det samme gælder for startups og virksomheder i vækst. Når arbejdspladsen oplever op-eller nedgang – er det ofte de nyuddannede, der føler sig mest sårbare.”
Tre råd til at tage godt imod unge kolleger
For at skabe de bedste rammer for dine unge kolleger foreslår Mads Løkke Rasmussen følgende tre fokuspunkter:
- Vær blidt korrigerende. De unge kommer med høje forventninger til både sig selv og arbejdslivet, men de kender endnu ikke arbejdspladsens realiteter. Hjælp dem med at forstå, at jobbet kan være både mindre magisk og mindre dramatisk, end de forestiller sig.
- Synliggør arbejdspladsens værdi. De unge vil gerne forstå, hvordan deres arbejde skaber værdi – både for slutbrugerne og for organisationen. Forklar, hvordan deres opgaver bidrager til helheden, uanset om det handler om drift eller udvikling.
- Understøt samarbejdet. Sørg for, at de unge føler sig inkluderet i fællesskabet og forstår, hvordan deres indsats spiller sammen med resten af teamet. En tydelig retning og fælles mål gør det nemmere at navigere i det nye arbejdsliv.