God jul, kvinde – du har haft årets sidste arbejdsdag!

Del artikel:

Kvinder i Danmark tjener 12,4 %* mindre end mænd. Hvis kvinder fik det samme i løn som mænd, ville kvinder derfor have sidste arbejdsdag d. 14. november. Det markerer DM med Kvindernes Sidste Arbejdsdag.

”Selv om det er trættende, er vi nødt til at indse, at der stadig er et ligestillingsproblem i Danmark. Derfor går vi nu sammen med en flok andre fagforeninger i et fælles opråb i kampen for opmærksomhed på det her problem,” siger Jeppe Rye Aaløse, politisk rådgiver hos DM.

For uanset hvordan man vender og drejer det, så er billedet det samme: Mænd og kvinder får ikke det samme i løn for deres arbejde i Danmark. En kedelig realitet, vi fortsat skal kæmpe for at lave om på.

Åbenhed og opmærksomhed på bias skal gøre op med uligeløn

Et af instrumenterne til at skabe mere ligeløn er at fjerne tabuet omkring, hvor meget vi tjener. For eksempel kan man selv gå forrest og dele, hvad man selv tjener med kollegaerne. Også selv om det kræver, at man overkommer sin egen blufærdighed.

”Åbenhed om løn er generelt en god idé. Når vi taler om vores løn, finder vi ud af, om der er store forskelle, vi skal undersøge eller handle på. Derfor opfordrer vi medlemmer til at være åbne og tale højt om, hvad de tjener,” afslutter Jeppe Rye Aaløse.

Du kan også bruge din tillidsrepræsentant eller din fagforening til at skabe en åben lønkultur.

Brug også DM's årlige lønstatistik, så du inden for din faggruppe kan få en fornemmelse af, hvor du bør ligge lønmæssigt.

Om dataene

*Tallet er beregnet på baggrund af timelønninger for mænd og kvinder i hele 2021 og bygger på Danmarks Statistiks seneste standardberegnede timefortjeneste, som er det lønbegreb, der kommer tættest på det, man forstår ved en almindelig timeløn.

Få DM's guide til lønforhandling for kvinder

Hent DM’s guide om lønforhandling for kvinder. Den indeholder konkrete råd til dig som kvinde, så du står stærkere til din næste lønforhandling.

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}