TR-årsmøde gav plads til både klassikere og nye dagsordener

Foto: Jesper Voldgaard
Del artikel:

Det bæredygtige arbejdsliv var temaet for DMs TR-årsmøde, hvor 140 tillidsvalgte var samlet i Kolding. Det blev til to dage med masser af diskussion og sparring om alt fra forhandlingsteknik til den grønne omstilling.

I alt var 140 tillidsvalgte samlet på Hotel Comwell i Kolding fra 10.-11. november, hvor programmet var bredt med både oplæg i plenum, sektor-aktiviteter og spændende workshops. 

Årsmødet blev skudt i gang med en paneldebat, der handlede om mødets overemne; det bæredygtige arbejdsliv. Til debatten blev der både snakket faglighed, forandringer og tillidsvalgtes indflydelsesmuligheder på arbejdspladserne i forhold til grøn omstilling.

Panelet bestod af arbejdslivsforsker, Malene Friis Andersen, sociolog og forsker, Rasmus Willig og global direktør for bæredygtig forretningsudvikling i Dell, Louise Koch. 

De tre paneldeltagere havde hvert deres syn på bæredygtighed på arbejdspladsen, men de var dog alle enige om, at mange akademikeres arbejdsliv ikke er bæredygtigt lige nu. I hvert fald ikke, når man både ser på social, psykologisk, klimamæssig og økonomisk bæredygtighed i sammenhæng.

En ny undersøgelse DM har lavet viser, at det psykiske arbejdsmiljø i staten halter blandt akademiske medarbejdere. Halvdelen af de 703 adspurgte svarede nemlig, at de den seneste måned har oplevet stress-symptomer. 

Det faktum, at så mange medlemmer døjer med stress skabte livlig debat i salen, hvor både paneldeltagere og publikum diskuterede trivselsundersøgelser og deres effekt. 

Hyldest til tillidshvervet 

Om aftenen blev årets vindere af DM’s tillidspris igen fejret af formand Camilla Gregersen. Prisen bliver hvert år uddelt for at hylde to tillidsvalgte, der har ydet en ekstra indsats på deres arbejdsplads. 

Kell Sønnichsen, der har været TR siden 2000, var den første vinder, der blev fejret. Han arbejder som seniorkonsulent i Styrelsen for IT og Læring, og begrundelsen for at indstille ham til prisen lød:

“Kell har ydet en stor og vigtig indsats, som tillidsrepræsentant hos Styrelsen for IT og Læring, hvor han gør en stor indsats for kollegerne, især for at sikre trivsel og gode forhold på arbejdspladsen”. 

Den anden vinder var Anja Birgitte Amdisen, der er specialkonsulent i Regionshuset Viborg. Hun har været TR siden 2015.  

“Anja taler kollegernes sag og er en god repræsentation! Anja har ydet en stor og meget vigtig indsats, og hun har gjort meget for DM-medlemmer de sidste tre år”, stod der i indstillingen om, hvorfor hun var den rette modtager af Tillidsprisen. 

Begge vindere modtog stor applaus, og bagefter stod det også lysende klart, at det at være tillidsvalgt er en passion for ikke kun de to vindere; en gammel DM-tradition blev nemlig taget op igen, efter at priserne blev overrakt: 

“Hvem har været tillidsvalgt i fem år?”, spurgte formand for DM, Camilla Gregersen, alle tillidsvalgte til middagen og bad dem rejse sig op. Hun fortsatte med at lægge år til, og legen fortsatte helt ind til 35 år, hvor en enkelt tillidsvalgt stod op og modtog et kæmpe bifald. 

Stadig plads til klassikerne 

Årsmødet bød på mange nye TR-dagsordener, hvor de deltagende kunne komme til workshop omkring ligestilling og mangfoldighed eller det grænseløse arbejdsliv. Men selvom nye temaer fyldte op i programmet, var der stadig plads til en af tillidshvervets klassikere, nemlig forhandlingsteknik: 

På dag to afholdt konsulent ved DM, Mette Askov, og lektor ved SDU, Rasmus Nielsen, workshoppen 'Deadlocks i forhandlinger'. Begge underviser også på DM’s diplomuddannelse i forhandling for tillidsvalgte medlemmer. 

Workshoppen handlede om, hvordan man som tillidsvalgt kan agere i en svær forhandlingssituation, der er gået i hårdknude. Og allerede inden workshoppen var gået i gang, fik de deltagende forsmag på workshoppens emne.

Der var stillet et bord foran døren til workshoppen som en forhindring for de deltagende. Derfor var de nødt til at finde en strategi for at kunne overkomme forhindringen - ganske som i en deadlocked forhandling.  

Nyt TR-projekt om den grønne omstilling 

Et af de helt store emner på årsmødet var de tillidsvalgtes rolle i forhold til den grønne omstilling. For hvordan kan man som tillidsvalgt arbejde med den grønne omstilling på sin arbejdsplads - og hvorfor skal man egentlig det? 

Det spørgsmål tog arbejdslivsforskerne Malene Friis Andersen og Ulrik Gensby op i et oplægget 'Dilemmaer i grøn omstilling, arbejdsmiljø og forandringer', der samlede de tillidsvalgte på årsmødet i plenum på tværs af arbejdspladser og fagligheder.

“Den grønne omstilling er i gang, og den bliver accelereret af forskellige tendenser, både lovgivning, energikrisen men også med et push fra medarbejderne. De tillidsvalgte kommer derfor til at interessere sig for den den grønne omstilling, fordi det bliver de nødt til”, fortalte Malene Friis Andersen. 

Oplægget kickstartede et nyt projekt i DM, der skal skabe et større vidensgrundlag for, hvordan tillidsvalgte kan hjælpe til med den grønne omstilling på arbejdspladserne - samtidig med at tage hensyn til arbejdsvilkår og arbejdsmiljø. For her mangler der nemlig viden, som også efterspørges af mange tillidsvalgte, der gerne vil bidrage til den grønne omstilling, men har svært ved at se hvordan.

“Projektet er et forsøg på at få nogle erfaringer og skabe et fælles sprog omkring den grønne omstilling, så vi kan udvikle de rigtige redskaber. Derfor vil vi både høre om det svære, dilemmaerne, og hvorfor man synes eller ikke synes, at den grønne omstilling er en del af rollen som tillidsvalgt", sagde Malene Friis Andersen.  

For det er ikke kun de tillidsvalgte, der synes at grøn omstilling og tillidshvervet kan være svært at koble. Det gør eksperterne også, og derfor håber Malene Friis Andersen, at projektet kan hjælpe: 

“Jeg kan godt mærke, at jeg er mere vævende, når jeg taler om TR’ernes rolle i den grønne omstilling, end når jeg taler om deres rolle inden for psykisk arbejdsmiljø, som vi har en del viden om. Derfor glæder jeg mig også personligt til at blive mere konkret og specifik, når jeg taler om emnet”, sluttede Malene Friis Andersen af.

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}