Tak, kvinde, fordi du arbejder frivilligt året ud!

Del artikel:

Kvinder i Danmark tjener 13,5 % mindre end mænd. Dermed burde kvinder have deres sidste arbejdsdag den 17. november og derfra møde ind som frivillige året ud. Dét er idéen bag Kvindernes Sidste Arbejdsdag, hvor DM sætter fokus på problemet sammen med 15 andre fagforeninger. Forstå, hvordan du selv bidrager til opgøret med uligelønnen.

Festivalarmbåndet er sommerens symbol på frivilligt arbejde. Men nu er armbåndet også symbol på alt det frivillige arbejde, danske kvinder hvert år udfører. Der er nemlig en lønforskel på 13,5 % mellem mænd og kvinder. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

”Der er stadig et ligestillingsproblem i Danmark. Det er derfor, vi med vores fagforeningskollegaer nu går ud i et fælles opråb i kampen for ligeløn,” siger Kim Melander Jensen, politisk rådgiver hos DM. Han fortsætter:

”Vi bruger frivillig-begrebet polemisk, for vi har haft ligelønsloven siden 1976, og derfor kan vi ikke være løngabet bekendt her næsten 50 år senere.”

Åbenhed er et vigtigt bidrag til at gøre op med uligeløn

Et af instrumenterne til at skabe mere ligeløn er at fjerne tabuet omkring, hvor meget vi tjener. Det kan du gøre ved at skabe en kultur, hvor det er naturligt at tale om løn. For eksempel kan man selv gå forrest og dele, hvad man selv tjener med kollegaerne. Også selv om det kræver, at man overkommer sin egen blufærdighed.

”Åbenhed om løn er generelt en god idé. Når vi taler om vores løn, finder vi ud af, om der er store forskelle, vi skal undersøge eller handle på. Derfor opfordrer vi virksomheder til at have åbenhed om løn - og medlemmer til at være åbne og tale højt om, hvad de tjener,” afslutter Kim Melander Jensen.

Du kan også bruge din tillidsrepræsentant eller din fagforening til at skabe en åben lønkultur. DM udarbejder årligt en lønstatistik, så du inden for din faggruppe kan få en fornemmelse af, hvor du bør ligge lønmæssigt.

Om dataene

Tallet er beregnet på baggrund af timelønninger for mænd og kvinder i hele 2020 og bygger på Danmarks Statistiks seneste standardberegnede timefortjeneste, som er det lønbegreb, der kommer tættest på det, man forstår ved en almindelig timeløn. Den standardberegnede timefortjeneste har den fordel, at lønbegrebet ikke påvirkes af mænds og kvinders betalte fravær i forbindelse med barsel, sygdom og barns sygdom.

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}