Lønstigningerne blandt DM’s private medlemmer er de højeste i 13 år. Efterspørgslen på akademisk arbejdskraft og den lave arbejdsløshed tjener medlemmerne godt. Men inflationen udfordrer reallønsudviklingen, som er på -4 % og den laveste i 20 år. Og kun 19 % forventer at forhandle sig til en lønstigning næste år.
”I år ser vi en utrolig flot lønudvikling – sjældent har vores privatansatte medlemmer fået højere stigninger. Samtidig ender vi i en negativ reallønsudvikling, hvor inflationen spiser halvandet års lønudvikling,” siger Lise Ryberg Hoffmann, Souschef for forhandling hos DM.
DM analyserer hvert år medlemmernes lønudvikling, så du kan bruge statistikken til at få mere i løn til din næste forhandling.
Drop pessimismen – udnyt efterspørgslen
”Hos DM er vi især bekymrede over, at 19 % af de privatansatte medlemmer ikke regner med at kunne forhandle sig til en lønstigning næste år,” siger Lise Ryberg Hoffmann. Hun fortsætter:
”Ens arbejdsgiver kan sagtens bruge de øgede udgifter som undskyldning for at udskyde eller helt aflyse lønstigninger. Her er vores klare opfordring at huske på den store efterspørgsel på arbejdskraft og minde om de resultater, man har opnået i løbet af året, når man ønsker mere i løn. Det er fortsat muligt at forhandle lønforbedringer, men forberedelsen til lønforhandlingen er ekstra vigtigt i år."
*Lønundersøgelsen blev ikke lavet i 2018, og 2018-2019 viser et gennemsnit af de to år.
Sådan forbereder du til lønforhandlingen
Som medlem af DM kan vi rådgive dig, så du bedre kan forhandle løn på din arbejdsplads. Se de mange ressourcer vi stiller til rådighed for dig her.