Til indhold

Overenskomstforlig for alle kommunalt ansatte på plads

DM
© Lasse Martinussen
Af Troels Mørk

Der er i dag indgået overenskomstforlig for alle kommunalt ansatte. Læs om forliget, som fastlægger den økonomiske ramme for de kommende tre år og om de afsluttende forhandlinger for akademikere, der ventes afsluttet i slutningen af næste uge.

Forliget indeholder en samlet økonomisk ramme på 5,94 procent over de kommende tre år.

Rammen anvendes til:

  • 5,02 procent til generelle lønstigninger
  • 0,27 procent er forventet udmøntning fra reguleringsordningen
  • 0,075 procent til lavtløns- og ligelønsprojektet
  • 0,075 procent til rekrutteringspulje
  • 0,50 procent til organisationsforbedringer

Når vi hører fra KL, at den kommunale ramme er samme størrelse som den statslige på 6,75 så skyldes det, at KL forventer, at der også gives lønstigninger lokalt ved de årlige lønforhandlinger.

Formand for DM, Camilla Gregersen, er glad for, at der er landet en aftale med forbedringer i reallønnen og ser frem mod forhandlingerne for akademikere i kommunerne.

”Det er godt, at vi har fået landet en fornuftig økonomisk ramme, der giver plads til en forbedring af reallønnen. Akademikerne i kommunerne løfter vigtige arbejdsopgaver, og derfor skal de have en ordentlig lønudvikling. Det er det, vi har arbejdet på at få landet også ved denne overenskomst", siger hun og ser frem mod forhandlingerne på AC-bordet.

"Her vil vi have særligt fokus på at få skabt en kompetencefond på det kommunale område”, siger hun.

Med aftalte lønstigninger på 5,02 procent så er der udsigt til en reallønsstigning, da forventningen til pristalsudviklingen for perioden ligger på 3,95%

Ud over lønstigninger er der også aftalt, at medarbejderne skal inddrages i den grønne omstilling på arbejdspladserne, og der skal være dialog om digitalisering.

Derudover sker der være fortsat fokus på det psykiske arbejdsmiljø, og der er kommet forbedring af sorgorlov ved mistet barn.

Forligstekst

Læs hele forligsteksten på det kommunale område (pdf).

Læs mere

For akademikere i kommunerne

Læs om resultatet specifikt for akademikere i kommunerne. 

Læs mere
DM
© Lasse Martinussen