"Der er brug for en bedre finansiering og et større fokus på kvalitet i ny aftale om flytning af uddannelser", lyder det fra DM’s formand Camilla Gregersen efter dagens politiske aftale om flytning af en række videregående uddannelser.
Et stort flertal af folketingets partier har i dag indgået en aftale om flytning af en række videregående uddannelser fra de store byer og ud i landet.
Det vækker dog bekymring, at der ikke følger den nødvendige finansiering med flytningerne, siger Camilla Gregersen, der er formand for DM.
"Jeg er helt overordnet bekymret for økonomien i aftalen. Der er kommet lidt flere penge på bordet under forhandlingerne, men det er fortsat alt for få midler, der er afsat til et etablere og drive uddannelser nye steder. Det koster at lave uddannelser og med den model, der er lagt frem nu, frygter jeg, at der reelt bliver tale om en spareøvelse på de videregående uddannelser", siger Camilla Gregersen.
I det oprindelige udspil til forhandlingerne var der lagt op til, at 10 procent af professionshøjskoler og erhvervsakademier skulle ligge uden for de fire største byer i 2025, hvilket for velfærdsuddannelser ville svare til, at 60 procent af uddannelsespladserne skulle ligge ude i landet.
Heldigvis er der blevet lyttet til DM og de øvrige aktører på området, så antallet af pladser, der skal flytte, er blevet lidt mindre, og så kravet først skal være opfyldt i 2030. Det giver professionshøjskoler og erhvervsakademier mulighed for at langtidsplanlægge og sikrer den nødvendige inddragelse.
"Det er selvfølgelig godt, at der er blevet lyttet til os her. Det er også positivt, at professionshøjskolerne inddrages i det nyoprettede nationale partnerskab, ligesom sektorens ønske om, at der kommer fokus på rekrutteringsudfordringerne til uddannelserne, er med aftalen. Rekruttering af studerende er det største problem på både erhvervsakademier og professionshøjskoler, og det skal løses, siger Camilla Gregersen.
© Lasse Martinussen