Til indhold

Genåbning: 4 råd, der gør din retur til jobbet nemmere

Den gradvise genåbning af arbejdsmarkedet er i gang
Snart åbner mange arbejdspladser igen gradvist op for fysisk fremmøde.

Genåbningen af arbejdspladserne er gradvist i gang efter coronanedlukningen. Se liste med fire råd, der gør den fysiske tilbagevenden nemmere og bliv opdateret på, hvornår de forskellige dele af samfundet åbner op.

Anerkend forskelligheder

Vi har vidt forskellige behov i forbindelse med at vende tilbage til at mødes fysisk, og det er vigtigt, at vi er i stand til at anerkende og i så høj grad som muligt imødekomme de forskellige behov, der er.

Og selvom vi i princippet kan begynde at vende tilbage til fuldt fremmøde, så er det vigtigt at huske på, at ikke alle vil være klar til det med det samme.

For eksempel har vi nu været vant til at arbejde hjemme i et år, og ligesom mange skulle finde sig til rette i at arbejde hjemmefra i starten af coronakrisen, skal mange nu også vænne sig til at arbejde på en arbejdsplads igen.

Der er nye rutiner, som skal opbygges, og der er et andet arbejdsmiljø med muligvis mere støj og en anden type af forstyrrelser end på hjemmearbejdspladsen.

Der er også nogle helt praktisk hensyn, som kan gøre det besværligt at vende tilbage til den fysiske arbejdsplads. Hvis man fx har et sygt barn, så skal det testes og holdes hjemme i flere dage, og en ”barnets første sygedag” er derfor sjældent nok.

Prioritér opgaver

Måske kommer du tilbage til en pukkel af arbejdsopgaver, der har hobet sig op, imens du har arbejdet hjemmefra. Dels fordi det ikke er alle opgaver, som I kunne løse hjemmefra, dels fordi nogle er mindre produktiv på det interimistiske hjemmekontor.

Derfor er det også en god ide, at I i fællesskab - sætter jer ned og finder ud af, hvilke opgaver I vil prioritere her og nu. Find ud af, hvad der er realistisk at nå, og hvad der er vigtigst at nå. På den måde kan I mindske risikoen for at stresse over en uoverkommelig arbejdsbyrde i den kommende tid.

Få gang i kollegafællesskabet igen

Når du vender tilbage til arbejdspladsen, skal du vænne dig til en ny rutine i forhold til dine kollegaer. For det første skal du selvfølgelig vænne dig til, at de nu er omkring dig igen, og at I skal genetablere et godt fællesskab. Men du skal også vænne dig til, at store dele af kollegafællesskabet ikke kan fungere på samme måde som før krisen – meget skal gentænkes.

Der skal tages nye forbehold i forhold til frokostordninger, kageordninger, fredagsbarer, firmaudflugter og meget mere. Samtidigt er kollegafællesskabet vigtigere end nogensinde, fordi mange har oplevet tiden derhjemme som ensom. Det er derfor vigtigt, at I sammen finder nogle gode løsninger.

I bør også være opmærksomme på, om der er nogen i fællesskabet, som I har haft det særligt svært under krisen og kræver ekstra opmærksomhed eller har behov for en snak under fire øjne om sine oplevelser under corona.

Husk også på, at mange er blevet ansat imens vi har haft forskellige former for nedlukning. Det er vigtigt at tænke over, hvordan I introducerer de nye kollegaer til den fysiske arbejdsplads. Det kan for eksempel være en god ide at sørge for, at de bliver vist fysisk rundt på arbejdspladsen og får hilst fysisk på deres kollegaer.

På den måde kan de også begynde at opbygge et netværk på arbejdspladsen, hvilket kan have været svært under nedlukningen

Tal om, hvad I har lært

Det kan være en god idé at få en snak om, hvad I har lært i løbet af den tid, I har arbejdet hjemme. Hvad har i savnet ved den fysiske arbejdsplads, og hvad savner i ved hjemmearbejdspladsen? Er der nogle gode vaner, som man kunne tage med sig fra hjemmearbejdspladsen?

Måske har I fx fundet ud af, at man bedre kan koncentrere sig om nogle opgaver derhjemme, mens I har savnet kollegaernes tilstedeværelse ift. andre opgaver. På den måde kan i bruge erfaringen, I har gjort jer, til at gøre arbejdspladsen bedre.

Kilde: Søren Bjerregaard Kjær, arbejdsmiljøkonsulent i DM

På fredag kan flere vende tilbage

Den nye politiske aftale genåbner store dele af samfundet gradvist. 

Læs mere om aftalen

Webinarer om hjemmearbejde

Se vores kommende webinarer, hvor du bliver klogere på, hvordan vi integrerer hjemmearbejde i vores arbejdsliv.

22. juni kl. 8

23. juni kl. 8

Genåbning: Råd med en ledervinkel

Ledere har en særlig rolle i at sikre en god genåbning.  

Smugkig på vores råd til ledere
Den gradvise genåbning af arbejdsmarkedet er i gang
Snart åbner mange arbejdspladser igen gradvist op for fysisk fremmøde.