Coronarestriktionerne er ophævet, og mange skal sige farvel til hjemmekontoret. Her er tre gode råd, der gør det nemmere at komme tilbage på arbejdspladsen.
Anerkend at det er sværere for nogle end for andre
Vi har vidt forskellige behov i forbindelse med at vende tilbage til at mødes fysisk på jobbet. Derfor er det vigtigt, at vi anerkender og imødekommer de forskellige behov, der er.
Selvom vi i princippet kan vende tilbage til fuldt fremmøde, så er det vigtigt at huske på, at ikke alle er klar til det med det samme. Nye rutiner skal opbygges, og arbejdsmiljøet på kontoret er anderledes end derhjemme. Det vil for nogle være lykkeligt at vende tilbage, mens det for andre kræver mere tilvænning fx på grund af mere støj og flere forstyrrelser på jobbet.
Derfor; vær åbne over for det faktum, at nogle af dine kolleger vil have det svært med at komme tilbage. Giv plads til at lade det ske i personens eget tempo og tag hensyn til hinanden.
Få gang i både nye og gamle rutiner igen
Mange har under de forskellige nedlukninger glædet sig over, at transporttiden ikke skulle regnes ind i planlægningen. Men nu vender den for mange tilbage som en del af hverdagen. Før corona var det måske ikke noget vi tænkte så meget over. Eller også tænkte vi, transporttid var et vilkår. Men nu kan transport til og fra arbejde virke mere uoverskuelig og svær at kombinere med privatlivet.
Specielt for børnefamilierne ved vi, at transporttid kan fylde meget, fordi mange må hente børnene senere, end man har været vant til de seneste par år. Det vil tage lidt tid at finde sin rytme igen. Med genåbningen kommer der endnu engang fokus på balancen mellem arbejde og privatliv. Det er oplagt at tage snakken på arbejdspladsen om, hvordan I finder balancen. Både en snak kollegerne imellem. Men selvfølgelig også med lederne.
Kickstart kollegafællesskabet
Når du vender tilbage til arbejdspladsen, skal du vænne dig til nye rutiner i forhold til dine kollegaer. For det første skal du selvfølgelig vænne dig til, at I ikke længere kun ser hinanden via en skærm. Men du skal også vænne dig til, at store dele af kollegafællesskabet tager tid at genetablere fx i forhold til frokost- og kageordninger, fredagsbarer, firmaudflugter m.m.
Kollegafællesskabet er vigtigere end nogensinde. De uformelle relationer som vi har lettere ved at opdyrke, når vi er sammen på arbejdspladsen, gavner i høj grad samarbejdet om det, vi laver. Husk også på, at mange er blevet ansat under de seneste års nedlukninger. Det er vigtigt at tænke over, hvordan I introducerer de nye kollegaer til den fysiske arbejdsplads.
Det er godt for kollegafællesskabet at mødes om andet end arbejde. Det kan være en fredagsbar eller en anden anledning til at hygge med dine kolleger. Det gør det hele lidt nemmere – uanset om du har været på arbejdspladsen i adskillige år, eller du er nyansat.
Velkommen tilbage!
Kilde: Søren Bjerregaard Kjær, arbejdsmiljøkonsulent i DM