Til indhold

Distanceledelse: Ny bog gør dig en bedre leder på distancen

Dansk Magisterforening
Ny håndbog giver dig gode råd om at lede på distancen. © Morten Bengtsson
Af Troels Mørk

Med coronaen blev dine værktøjer som leder begrænset, for hvordan leder du via Zoom eller Teams? Det satte Anne-Mette Wehmüller sig for at undersøge. Resultatet er blevet en håndbog, hvor du finder inspiration og får gode råd til at lede på distancen.

Med ét slag blev distanceledelse i foråret 2020 et vilkår for ledere. Væk var den faglige og sociale snak over skrivebordet. Erstatningen kom i form af virtuelle møder på skærmen fra hjemmeadresserne.

Det giver dig som leder store udfordringer i den daglige ledelse af dine medarbejdere, for hvordan leder du virtuelt?

Den opgave stod Anne-Mette Wehmüller selv overfor som til daglig er sekretariatschef i Dansk Kunstnerråd og medlem af bestyrelsen i DM Leder.

Hun fik tanken om at lave en håndbog til ledere om distanceledelse – med erfaringer fra nedlukningen i foråret 2020.

”Nedlukningen i foråret føltes som at stå midt i en surrealistisk film. Jeg havde behov for at reflektere over de konsekvenser og tale med andre ledere. Det er der kommet en række råd ud af, som jeg håber, andre ledere finder inspirerende”, siger Anne-Mette Wehmüller og uddyber:

”Gennem arbejdet med bogen fik jeg øjnene op for, at ledelsesudfordringerne er meget identiske, uanset om man er leder i det private, det offentlige eller på en undervisningsinstitution. Samtidig er der et åbenlyst behov for at finde et sprog for den forandring, man står i ledelsesmæssigt. Hvilke udfordringer står lederne med – og kan der være usete potentialer, når man leder på distance”?

Find inspiration og få gode råd

Hun håber, at andre ledere finder inspiration og gode råd i bogen.

”I bogen kan du læse, hvad du skal være ekstra opmærksom på som leder. Der skal fx skrues op for kommunikationen 1-1, og der skal skabes en ekstra grad af tillid mellem leder og medarbejderen. Distanceledelse er ikke nemt, men uden tillid er det helt og aldeles umuligt. Det kræver, at både ledere og medarbejdere finder en fælles forståelse”, siger hun og uddyber:

”Det værste, du som leder kan gøre, er at undlade at forholde dig til forandringer. Det er en ledelsesmæssig opgave at sikre, at det ikke sker - og det bliver også en stor opgave at sikre, at det ikke sker i fremtiden”.

Håndbog om distanceledelse

Find inspiration og få gode råd til at lede på distancen (pdf).

Læs håndbogen

Til dig, der er på vej ind i ledelse

Overvejer du ledelse som din næste karrierevej? Få de bedste forudsætninger for afklaring.

Dine obs-punkter på vej ind i ledelse

Bliv en del af ledernetværk

Find inspiration til din ledelse og plej dit netværk blandt andre ledere i DM’s ledernetværk.

Læs mere om ledernetværk
Dansk Magisterforening
Ny håndbog giver dig gode råd om at lede på distancen. © Morten Bengtsson