Til indhold

Undgå de klassiske fadæser til julefrokosten

Fadæser
Af Troels Mørk

Brug vores guide til julefrokosten, så du kan tage på arbejde mandag morgen med ro i sindet. Læs fx, hvorfor det er en dårlig idé at skyde video af kollegerne med rigelige mængder alkohol indenbords, og om det er en arbejdsskade, hvis du forstuver anklen på dansegulvet.

Snaps, sild og kolleger og kombinationen af arbejdsfællesskab og indtagelse af alkohol genererer ofte henvendelser til DM fra medlemmer mandag efter julefrokosten.

En af konsulenterne, der tager imod opkald fra medlemmerne, er Michelle M. Jensen.

Hun giver her fakta, et par uskrevne regler og gode råd til dig, der gerne vil møde på mandag morgen uden at have været pinlighedernes centrum.

Billeder og video fra julefrokosten
”Lad julefrokost være julefrokost og vær påpasselig med at dele billede og video fra julefrokosten på sociale medier. Det er ikke sikkert, at dine kolleger synes, det er lige så fedt som dig at få danse moves og branderten delt på Snapchat”

Regler for arbejdsskader
Er det en arbejdsskade at komme til skade under julefrokosten?

”Ja, det er det faktisk”, men:

”Skaden skal være sket under det officielle arrangement (som typisk er defineret som værende det sted, julefrokosten bliver holdt), og det skal forventes, at man deltager. Hvis skaden er sket efter den officielle del af arrangementet er slut, eller sker på vej til eller fra julefrokosten, er det ikke sikkert, at det anerkendes som en arbejdsskade”.

Gælder der andre regler for chefer?
Michelle M. Jensen opfordrer til, at man som chef tager den en anelse mere med ro end medarbejderne.

”Som chef har man et lidt større ansvar for, at tingene ikke løber ud at kontrol. Og man skal som chef også tage kunne tage imod medarbejdere, der vil tale fagligt over snapsen”.

Hvis du bliver presset til grænseoverskridende adfærd
”Sig fra i tide. Hav i baghovedet, at du kun vil foretage dig noget, du vil kunne stå inde for mandag morgen. Så overvej derfor en ekstra gang, om det virkelig er så god en idé, at smække rumpen op på kopimaskinen, selvom at det er på opfordring fra chefen.”

Lad være med at drikke dig plørefuld
”Alkoholindtag er med til at bidrage til den gode fest, men kan desværre også bidrage til pinlig og upassende opførsel. Husk, at julefrokosten er en del af jobbet og ikke en privat fest”.

Vær opmærksom på, at personlige grænser er forskellige
”Nogle kan godt lide den tætte svingom på dansegulvet, mens det for andre er at overskride grænsen for kollegialt samvær”.

Glem arbejdsmæssige konflikter og diskussioner til mandag morgen
”Er du frustreret over din løn, eller føler du dig overset, når nye spændende opgaver skal fordeles? Julefrokosten er ikke tidspunktet at bringe det op. Tag den diskussion uden diskorytmer og promiller i blodet”.

Overvej kollegaflirten
”Nogle møder deres livs kærlighed på jobbet, men flere har et forlist intimt bekendtskab til en julefrokost bag sig. Derfor: Overvej nøje, før du indtager den første juleøl, om det er en god idé at indlede en hed flirt med kollegaen”.

Ha' en god fest og vær den gode kollega
”Gode sociale sammenkomster er med til at ryste medarbejderne sammen og kan på den måde styrke arbejdsmiljøet.

Derfor: Vær med til at bidrage til, at julefrokosten bliver årets sociale højdepunkt på jobbet”

Fadæser