Uden taxameterløftet kan Aarhus Universitet vinke farvel til 75 millioner om året

Johnny Laursen, Dekan på Det Humanistiske Fakultet på Aarhus Universitet

© Aarhus Universitet

Del artikel:
Af Sofie Helqvist

Det kan betyde mindre undervisning, færre forskere og færre banebrydende forskningsprojekter i fremtiden, hvis taxameterløftet ikke bliver gjort permanent, forudser dekan fra Aarhus Universitet.

I en i forvejen økonomisk presset tid på Aarhus Universitet bekymrer det dekan på Det Humanistiske Fakultet Johnny Laursen, at det endnu ikke er sikkert, at det såkaldte taxameterløft er på årets finanslov.

”De humanistiske uddannelser har allerede været igennem en lang proces, hvor vi har håndteret både dimensioneringen og omprioriteringsbidraget. Der er et meget stort indtægtstab på den konto, og udsigten til at vores økonomi kan blive endnu mere udsultet, er stærkt foruroligende”, siger Johnny Laursen.

Hvis taxameterløftet falder bort, vil det koste Aarhus Universitet 75 millioner om året fordelt på Det Humanistiske Fakultet og Det Samfundsvidenskabelige Fakultet.

Johnny Laursen er ikke i tvivl om, at det vil være en alvorlig udfordring, hvis taxameterløftet ikke bliver gjort permanent. Samtidig understreger han, at der er sket en voldsom effektivisering på de humanistiske uddannelser siden dimensioneringen, så der er ikke ret meget at tage af.

”Vi vil ikke være i stand til at levere undervisning og forskning i det omfang, som vi gør nu. Så skulle vi tilbyde mindre undervisning og større hold, men humaniora er netop kendetegnet af, at der er mange fagligheder og herunder mange sprogfag. Vi kan ikke bare lægge en masse fag sammen. Det vil sikkert være godt for økonomien, men ikke for undervisningen og fagligheden”, siger Johnny Laursen.

Ødelæggende for midlertidigt ansatte og samarbejdet med eksterne fonde

En stor gruppe af de ansatte på Aarhus Universitet er midlertidigt ansatte. Det skyldes blandt andet, at universitetet får flere eksterne forskningsmidler, og især mange postdoc’s og ph.d.er er ansat på de bevillinger.

Men det kan svække samarbejdet med de eksterne fonde, hvis taxameterløftet ikke bliver gjort permanent. Det er langt fra alle fonde, der finansierer fuldt ud, så universiteterne bidrager ofte med medfinansiering. Og evnen til at medfinansiere bliver drastisk reduceret uden taxameterløftet.

”Det er svært at være midlertidigt ansat i forvejen. Og nu kigger den gruppe med bekymring på de karriere- og ansættelsesmuligheder, der svinder ind, hvis løftet bortfalder”, siger Johnny Laursen.

Udover at en masse unge talenter kan se langt efter en forskerkarriere, kan det også få store konsekvenser for dansk kultur, fordi også forskning på dansk kan blive svækket.

”Vi vil få færre bøger, færre foredrag og færre møder mellem forskere og borgere. I sidste ende kan det betyde, at der simpelthen kommer færre banebrydende forskningsprojekter”, siger Johnny Laursen.

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}