Uddannelsesfinansloven er i hus

Del artikel:
Af Henriette Sø

Med et tre-årigt takstløft på hum-samf, stop for omprioritering og et fjernet uddannelsesloft er der grund til at glæde sig over finansloven for 2020.

Takstløftet på hum-samf er sikret de næste tre år. Det er et af de mange positive resultater i næste års finanslov, der bærer en række tydelige DM-aftryk.

"Jeg er meget tilfreds med, at der blandt aftalepartierne har været en reel vilje til at løfte uddannelsesområdet. Det er der brug for efter flere års besparelser, og jeg opfatter finansloven som et vendepunkt. Det er positivt, og jeg er så glad for, at partierne har lyttet til DM og de mange andre aktører, som vi har samarbejdet med på området, siger formand for DM, Camilla Gregersen.

Ud over det tre-årige hum samf-løft er omprioriteringsbidraget på uddannelse afskaffet fra 2020, ligesom det også er slut med uddannelsesloftet.

Gode nyheder på kulturområdet

Også på kulturområdet er der gode nyheder. Aftalepartierne har således besluttet at fjerne omprioriteringsbidraget på kulturområdet.

"Kulturen spiller en vigtig rolle i vores samfund, og derfor er det helt skævt, at området har været underlagt to-procents-besparelser. Det er godt og rigtigt, at besparelserne nu bliver fjernet, siger Camilla Gregersen.

Fjerner opholdskrav og indfører barselsfond

DM’s formand glæder sig også over, at aftaleparterne fjerner opholdskravet for dagpenge og indfører en barselsfond for selvstændige.

"Vi skal have et trygt dagpengesystem både for dem, der rejser ud, og for vores udenlandske kolleger, så det er godt, at opholdskravet droppes. Og så er jeg glad for, at en anden af DM’s mærkesager er kommet i hus, nemlig barselsfonden for selvstændige. Det er vigtigt for ligestillingen, så fædre og mødre, der er selvstændige, ikke oplever børn som en barriere", siger Camilla Gregersen.

Det vækker dog bekymring, at en del af finansieringen til finansloven kommer fra statens brug af eksterne konsulenter.

"I teorien kan det virke indlysende at spare penge på eksterne konsulenter. Men virkeligheden er jo, at det store forbrug af konsulenter i staten handler om implementering af nye it-systemer og digitalisering af den offentlige sektor samt nødvendig sparring fra eksperter. Jeg vil følge nøje med i, hvordan den del af aftalen viser sig i praksis", siger hun.

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}