Tør luft forværrer indeklimaet for kontoransatte

Del artikel:
Af Holger Anderson

Luftfugtigheden spiller større rolle for et godt indeklima, det peger to nye artikler fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø på.

Du har sikkert prøvet det, ud på eftermiddagen venter nogle lange timer i kontorlandskabet måske med hovedpine, tørre øjne, og hvor du føler dig usædvanlig træt. Det er alt sammen symptomer på et dårligt indeklima, men hvor man før har troet, at den eneste rigtige kur var at huske at lufte godt ud, så ser det nu ud til, at vi i højere grad skal skæve til luftfugtigheden, inden vi slår vinduerne op på vid gab.

Ifølge to nye artikler fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA, spiller tør luft nemlig også en rolle for indeklimaet.


- Resultaterne viser, at anbefalingerne med fordel kan suppleres med mere nuancerede vurderinger, der også inddrager fx fysiologi og luftvejstoksikologi, udtaler Peder Wolkoff, tidligere professor i indeklima og nuværende seniorforsker på NFA, der er forfatter til de nye artikler til nfa.dk.

Resultaterne viser, at den ideelle luftfugtighed på kontoret er mellem fyrre og halvtreds procent, her oplever flest, at luften er behagelig at arbejde i uden at blive for tør. 
Det gør sig gældende på arbejdspladser med ansatte i alderen 35-70 år.

Tør luft generer mere, jo ældre vi er

Tidligere har forskerne ikke regnet luftfugtigheden for afgørende, og det skyldes ifølge seniorforsker Peder Wolkoff fra NFA, at man før har lavet forsøg på yngre mennesker, hvor tør luft ikke havde større effekter. 
Lige omvendt ser det ud hos personer i alderen 35-70 år, hvor tendensen viser sig at være, at jo ældre en medarbejder er, jo mere generende vil den tørre luft opleves for vedkommende. 
Forskernes bud på, hvorfor det skyldes, er, at slimhinderne bliver mere ustabile med alderen.

Ifølge NFA er der flere gode grunde til at holde luftfugtigheden på 40-50 procent.

  • Det mindsker risikoen for infektion med influenzavirus
  • Forhindrer ophvirvling af støvpartikler fra gulvene.
  • Forbedrer den oplevede luftkvalitet og komfort
  • Giver færre symptomer som fx tørre øjne, hovedpine, træthed og påvirkede slimhinder

Læs de to videnskabelige artikler

Når du trykker på linket, forlader du dm.dk og kommer over til hjemmesiden for Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA. 

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}