Spring menu over

Nedslidning: Seniorpension er en løsning for alle

Mennesker på trapper

© Jose Martin Ramirez, Unsplash

Del artikel:

Uanset om du har en erhvervsuddannelse, en videregående uddannelse eller ingen uddannelse, har vi alle en forventning om, at vores velfærdssamfund griber dem, der ikke kan holde til at være på arbejdsmarkedet indtil pensionsalderen.

Debatindlæg bragt i Politiken 22. september 2019 af: Camilla Gregersen, Bjarne Hastrup, Mona Striib, Elisa Rimpler og Helga Schultz fra Dansk Magisterforening, Ældre Sagen, FOA, BUPL og Yngre Læger.

Nedsat arbejdsevne kommer i mange former. Du kan være rengøringsassistent, der er slidt på hofter og knæ. Du kan være pædagog, lærer eller embedsmand, der efter stress har svært ved at klare hverdagen. Du kan være tømrer med ondt i ryg og skuldre, eller du kan miste arbejdsevnen på grund af handikap eller en trafikulykke.

Uanset hvem du er, hvilken uddannelse du har, og hvad du laver, kan din arbejdsevne blive nedsat. Det skal vi som samfund kunne håndtere på en værdig måde, så mennesker ikke skal hutle sig frem mod pensionsalderen, hvis de ikke er i stand til at arbejde.

Værdig tilbagetrækning var et af forårets valgtemaer, og det er vi taknemmelige for. For alt for mange mennesker har i alt for lang tid været usikre på, om der var et sikkerhedsnet, der ville gribe dem, hvis de mistede arbejdsevnen. Det er naturligvis bedst, hvis ingen mister arbejdsevnen. Derfor skal der også investeres i et forbedret arbejdsmiljø, og der skal sættes ind med forebyggelse.

Men det er stadig vigtigt med en god løsning for alle, der har nedsat arbejdsevne, og der tegner sig faktisk en sådan ordning: I foråret lavede den daværende regering sammen med Radikale Venstre og Dansk Folkeparti en aftale om en ny seniorpension, som forhåbentligt snart skal behandles i Folketinget. Aftalen indebærer, at mennesker, der har nedsat arbejdsevne, kan gå på seniorpension, når de har seks år tilbage før pensionsalderen. Aftalen betyder også, at modtagerne af seniorpension får en ydelse svarende til førtidspension.

Det er en god og værdig løsning for dem, der mister arbejdsevnen i slutningen af arbejdslivet.

Markant er også, at aftalen bryder med endeløse arbejdsprøvninger. Der står eksempelvis helt konkret i aftaleteksten, at »en person, der er nedslidt som murer, ikke kan henvises til i stedet at arbejde f. eks. i butik«. Reformen af lov om førtidspension og fleksjob i 2013 medførte desværre en lang række forringelser for de allersvageste.

Det er håbet, at vi med aftalen om seniorpension også vil se forbedringer for denne gruppe, så der bliver sat en grænse for arbejdsprøvning- og dermed sagt farvel til ydmygende og lange forløb for en række borgere.

Forligspartierne bag aftalen om seniorpension nåede i foråret ikke frem til, hvordan seniorpensionen skal tilkendes, men det blev understreget, at der skal være tale om en »en ensartet administration på tværs af landet«, og at »retten til seniorpension ikke skal afhænge af geografi og bopæl«. Det er samtidig helt indlysende og afgørende for os, at vurderingen bliver gjort uafhængig af økonomiske hensyn, og at borgerne får en retssikkerhed på området.

Seniorpension er en langt bedre ordning end de tiltag, vi har i dag. Det vil være en solid hjælp til dem, der har mistet arbejdsevnen - og som har brug for at kunne forlade arbejdsmarkedet tidligere. Den hjælp har både modtagerne og deres pårørende efterspurgt. Der er i dag alt for mange mennesker, der er underlagt urimelige ordninger og vilkår. De kan være i ressourceforløb, på kontanthjælp eller på markant nedsat tid. Når seniorpensionen bliver indført 1. januar 2020, vil der derfor være rigtig mange mennesker, der får værdigheden i tilværelsen tilbage, når de kan sige farvel til arbejdsmarkedet på en ordentlig ydelse.

Vi ønsker et samfund, hvor sikkerhedsnettet opsamler alle, der har brug for det. Uanset om du har en erhvervsuddannelse, en videregående uddannelse eller ingen uddannelse, har vi alle en forventning om, at vores velfærdssamfund griber dem, der ikke kan holde til at være på arbejdsmarkedet indtil pensionsalderen.

Det er indlysende, at langt de fleste, der har brug for hjælp til at komme værdigt ud af arbejdsmarkedet, er mennesker med hårdt fysisk arbejde. Det bekræfter tallene også. Men der findes mennesker med alle typer af erhverv, der kan få brug for hjælp grundet nedslidning på jobbet, ulykke eller sygdom. Derfor er det godt, at der med aftalen om seniorpension er fundet en løsning for alle. Lad os håbe på en hurtig politisk proces og dermed vedtagelse af lovgivningen i Folketinget, så de mange, der har brug for en løsning, ikke skal vente længere.

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje