Nu træder OK18-resultat i kraft – stor lønstigning på vej til Scenekunstskolen

© Vlah Dumitru, Unsplash

Del artikel:
Af Kristoffer Klit Langgaard

Underviserne på de kunstneriske uddannelser under Den Danske Scenekunstskole kan ånde lettet op efter overenskomstforhandlinger. De har nemlig nået en aftale, der ikke blot sikrer dem en ordentlig overenskomst men også ny stillingsstruktur.

Overenskomster og forhandlinger af overenskomster har betydelig indflydelse på arbejdsvilkårene. Det kan underviserne på Scenekunstskolen skrive under på, efter Finansministeriet og Dansk Magisterforening er blevet enige om en række ansættelsesvilkår.

For ikke alene har tallene på lønsedlen fået et nøk opad – de har også fået pension oven i hatten samt en ny stillingsstruktur, der fremover kan understøtte en karrierevej som lektor eller forsker.

Aftalen sikrer løntillæg for adjunkter, lektorer, studelektorer og professorer. Samtlige tillæg er pensionsgivende.

Formand i Dansk Magisterforening, Camilla Gregersen, fremhæver især vigtigheden i, at de kunstneriske uddannelser bliver anderkendt.

”Vi har med aftalen sikret, at medarbejdere får et ordentlig løft i løn og pension, som de og deres undervisning fortjener. På mange af de kunstneriske uddannelser har underviserne for ringe vilkår, og derfor er det så tilfredsstillende at lande en god aftale på det område. Vores aftale er med til at skabe gennemsigtighed og mere klare karriereveje for underviserne på scenekunstskolen. Jeg håber, at den nye overenskomst kan være med til at sikre medlemmernes udvikling og arbejdsglæde,” siger Camilla Gregersen.

De nye forhold for de ansatte kommer efter en ny uddannelsesstruktur for skolen er blevet aftalt. I den politiske flerårsaftale for 2011-2014 for de kunstneriske uddannelser under Kulturministeriet, blev det besluttet, at uddannelsesstrukturen skulle laves om.

Dengang havde Scenekunstskolen ikke en gradsstruktur i form af bachelor- og kandidatniveau, så derfor blev de statsligt støttede scenekunstuddannelser lagt sammen som én uddannelsesinstitution, der udbyder kunstneriske bachelor- og kandidatuddannelser.

Dermed fik Den Danske Scenekunstskole status som højere videregående uddannelsesinstitution på niveau med universiteterne, arkitekt- og designskolerne, Det Kongelige Danske Kunstakademi og musikkonservatorierne.

Nu hvor Den Danske Scenekunstskole tilbyder bachelor- og kandidatuddannelser, er det nødvendigt, at de ansatte kan undervise, forske og udvikle kunsten på det niveau, som den slags uddannelser kræver.

Tavlen viskes rent

De nye vilkår for underviserne betyder, at samtlige undervisere starter 2019 som studielektor – Det vil sige, at ingen endnu opnår ansættelse som fx adjunkter, lektorer eller professorer med det ekstra lønløft, som de stillinger fører med sig.

Underviser på Scenekunstskolen Mille Elung fortæller, at det blot drejer sig om formaliteter, før ledelsen på Scenekunstskolen tildeler nogle af underviserne nye stillinger.

”Efter overenskomsten starter vi alle som studielektorer. Men vi har alle vidt forskellige baggrunde og en god intern forståelse for hinandens arbejdsområder. Derfor er det kun et spørgsmål om tid, før vi får tildelt den stilling, vi hører under. Meningen med at gøre alle til studielektor er at give alle lige vilkår fra starten af, i den her nye struktur, for at viske tavlen ren. Vi kan ikke bare overføre fra den tidligere stillingsstruktur – vi skal starte forfra i en ny sammenhæng,” siger Mille Elung.

Mille Elung er begejstret for aftalen, fordi den ifølge hende omsider giver Scenekunstskolen de arbejdsrammer, de længe har efterspurgt.

”Der er stor lettelse blandt os alle sammen. Vi har kæmpet i ti år for de her vilkår, så aftalen er bestemt et stort vendepunkt,” siger Mille Elung.

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}