Når arbejdsgiver ikke vil betale: DM sikrede medlem indplacering på AC-overenskomst

Del artikel:
Af Sofie Helqvist

DM gik ind i sagen, da en kommune prøvede at slippe billigt fra at ansætte en akademiker og hverken ville betale medlemmet for kvalifikationer eller anciennitet.

Det var egentlig lige til. Et medlem søgte og fik tilbudt en interessant projektansættelse som projektleder i en kommune. Både medlem og arbejdsgiver var glade. Altså lige indtil lønnen skulle forhandles på plads. For den pose penge der var afsat til projektansættelsen, kunne slet ikke matche den anciennitet og de kvalifikationer, som medlemmet havde.

Og det er desværre ikke en sjælden historie, fortæller konsulent i DM, Berit Krøyer Rasmussen, der rådgiver og forhandler for medlemmer ansat i det offentlige:

”Vi oplever med jævne mellemrum, særligt i kommunerne, at arbejdsgiver vil have alle mulige akademiske kompetencer, men ikke kan betale for dem”, fortæller Berit Krøyer Rasmussen og uddyber, hvordan DM forsøgte at lande en ordentlig aftale for medlemmet:

”Vi prøvede at regne på, om hun kunne være ansat på færre timer og dermed få den løn, som matchede hendes kvalifikationer. Men kommunen var ikke villig til at skære i timerne, da den afsatte tid til projektet i forvejen var knap.”

Chokeret over lønniveauet

For medlemmet, der har mere end 10 års erfaring og har taget flere efteruddannelser, var det noget af en overraskelse, da hun blev tilbudt en løn på ikke-akademisk overenskomst.

”Jeg fortalte lederen, at jeg var lidt chokeret over lønniveauet og sagde, at jeg gerne ville drøfte det med tillidsrepræsentanten. Men sagen endte hos DM, der forhandlede for mig. Og de fik mig ind på en DM-overenskomst med en basisløn uden nogle former for tillæg.”

Selvom DM fik medlemmet indplaceret på en DM-overenskomst og dermed sikrede medlemmet bedre løn og AC-vilkår, er Berit Krøyer Rasmussen langt fra tilfreds, da medlemmet har en masse relevant erfaring, der burde have udløst flere forskellige tillæg.

”Jeg gav ret tydeligt udtryk for, at det ikke var med vores gode vilje. Vi godkendte den konkrete aftale uden præcedens for fremtidige aftaler”, siger Berit Krøyer Rasmussen og uddyber: ”Vi vil jo ikke fratage en jobmulighed fra vores medlem, selvom vi synes, at det er under al kritik.”

I lignende sager anbefaler Berit Krøyer Rasmussen, at medlemmer tager kontakt til DM eller den lokale tillidsrepræsentant, som typisk tager sig af forhandlingen.

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}