Massivt flertal for videreførelse af taxameterløftet inden folketingsvalget

© Københavns Universitet

Del artikel:
Af Sofie Helqvist

Under valgkampen lovede både Socialdemokratiet og Venstre at videreføre taxameterløftet, og flere andre partier lovede endda at gøre det permanent. Kommer de til at holde, hvad de lovede?

I øjeblikket venter landets universiteter i spænding på, om taxameterløftet er med i årets finanslovsforslag. Siden 2010 har taxameterløftet sørget for, at de humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser har fået tilført ekstra midler til undervisning, feedback og vejledning, og årligt tilfører taxameterløftet 280 millioner til universiteternes humanistiske og samfundsvidenskabelige fakulteter.

Under valgkampen til folketingsvalget var der mange løfter omkring taxameterløftet, og det lød dengang som om, at der ikke var grund til at frygte, om de 280 millioner kunne regnes med i universiteternes kommende budgetter. Lige nu trækker Socialdemokratiet dog i land, men vi ridser op, hvad det egentlig var, de forskellige partier lovede dengang.

Socialdemokratiet

Socialdemokratiets uddannelses- og forskningsordfører, Mette Reissmann, sagde kort og godt til Magisterbladet 

”Taxameterløftet skal selvfølgelig være der. Jeg synes simpelthen, at det er uanstændigt, at regeringen ikke har taget fat på, at vi skulle have det taxameterløft før, at valget blev udskrevet".

Og hendes partifælle Mattias Tesfaye bakkede fuldstændig den holdning op i en artikel i Altinget 

"Hvis Mette Frederiksen bliver statsminister, skal de ikke tage hensyn til beskæringer i taxameterløftet i næste års budgetter. Det skal fremgå af finansloven, hvis vi får mulighed for at danne regering".

Venstre

I forbindelse med en valgdebat på Københavns Universitet tirsdag 21. maj, annoncerede Venstres næstformand, Kristian Jensen, at det særlige tilskud til humaniora og samfundsvidenskab ville fortsætte, hvis Venstre vandt valget.

”Vi kan også godt se, at inden for det velfærdsløfte som Venstre har lagt op til at give, så er der råd til at fortsætte løftet af HUM og SAMF. Om det skal være et permanent eller et længere, midlertidigt løft, det må vi forhandle og finde ud af, når vi skal finansiere en finanslov til efteråret, men vi kan bare se, at vi nu står i en stærkere situation, fordi vi har rettet op på en økonomi, som ikke så for godt ud i 2015”. (Magisterbladet)

Og hvad med de øvrige partier? ForskerForum spurgte i juni 2019 de forskellige partier, hvordan de forholdt sig til videreførelse af taxameterløftet, og både Radikale Venstre, Alternativet og Enhedslisten var ikke i tvivl om, at løftet enten skulle videreføres eller endda gøres permanent.

Radikale Venstre

”Vi vil ikke alene videreføre taxameterløftet, vi vil gøre det permanent”.

Alternativet

”Det skal gøres permanent”.

Enhedslisten

”De ekstra taxameterpenge, som de humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser modtager, er nødvendige for, at uddannelsernes økonomi kan hænge sammen. Derfor skal de selvfølgelig videreføres”.

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}