Gå til sidens indhold
02. august 2019 Af Troels Mørk

Husk dine rettigheder og hold hovedet koldt, når arbejdsgiver agerer ulovligt

Et DM-medlem blev lovet en forlængelse af sin tidsbegrænsede ansættelse og opdager derefter, at hun er gravid. Det meddeler hun gladeligt arbejdsgiver. Men glæden bliver vendt til frustration, da arbejdsgiver fortæller, at forlængelsen først kan gælde, når hun er tilbage fra orlov. En uventet og ulovlig melding.

Babyfødder
© Photo by Tucker Good on Unsplash

Som medarbejder kan det være svært at vide, hvordan man skal reagere, når arbejdsgiver pludselig kommer med en uventet og sågar ulovlig udmelding, som det skete i sagen med medlemmet, der var blevet lovet en forlængelse af ansættelsen.

Det er vigtigt at huske på, at man som alt overvejende hovedregel har de samme rettigheder som alle andre, når du er tidsbegrænset ansat, eller ved graviditet som i den konkrete sag, fortæller konsulent i DM, Sarah Rosenkrands, der havde kontakten med arbejdsgiver.  

En tommelfingerregel er, at man ikke må være stillet anderledes, end hvis man ikke var gravid og ikke skulle have været på barselsorlov.

”I denne her sag vurderede jeg hurtigt, at der var tale om et brud på ligebehandlingsloven at udskyde forlængelsen, til hun er tilbage fra orlov. Det skrev jeg til det universitet, hvor hun var ansat som post.doc”, fortæller Sarah Rosenkrands.

En hurtig mail med stor betydning for medlemmet

Faktisk tog det ikke længere tid for Sarah end at skrive en mail til universitetet, før sagen var klaret til medlemmets fordel.

HR-afdelingen vendte hurtigt tilbage og meddelte, at vores medlem ville blive forlænget i henhold til den aftale, hun oprindeligt var stillet i udsigt.

”En hurtig fra mail fra os, men som har stor betydning for medlemmet, der nu kan gå på barsel med fuld løn. Og hun har allerede født en skøn lille pige, så hele sagen endte godt for medlemmet på flere fronter”, siger Sarah Rosenkrands.

Husk at bruge din TR eller DM

Husk altid at have din tillidsrepræsentant eller DM i baghovedet, hvis der sker uventede ting på din arbejdsplads. Din tillidsrepræsentant får en TR-uddannelsen gennem DM og kender alle regler og normer på din arbejdsplads.

I DM sidder vi klar til at hjælpe dig og kan hurtigt spotte, hvornår der bliver lavet graverende fejl, som kan have store konsekvenser for dig.

Af hensyn til medlemmet og hendes fremtidige karrieremuligheder har vi valgt at anonymisere ansættelsesstedet.

Læs råd og svar om dine ansættelsesforhold