Gik du glip af Folkemødet? Læs reportagen her

DM sendte bus afsted mod Folkemødet for at deltage i debatter og sætte deres viden i spil.
Del artikel:
Af Holger Anderson

Flere tillidsrepræsentanter, meningsdannere og medlemmer fra DM tog fredag med bus til Bornholm for at opleve Folkemødet 2019.

En skarp og vedholdende sol finder hurtigt sin plads på himlen tidligt fredag morgen, netop som tillidsrepresentanter, meningsdannere og medlemmer fra DM stiger ombord på en bus på Vesterbro i København med kurs mod Bornholm.

Forventningerne til dagen og debatterne er fra starten høje, og de bliver kun større efter summen i bussen at dømme, når den kryber tættere på Allinge.

Lidt før 11 når ekspeditionen frem, og efter velkomst og peptalk af DM’s formand Camilla Gregersen, som giver gode råd til, hvordan man får mest ud af Folkemødet, bliver deltagerne sluppet løs i kaosset. 

En af deltagerne, der er med på mødet er Simon Snoghøj, Solutions Consultant hos Digital Workforce og digitaliserings-meningsdanner. Han er ikke i tvivl om, hvilke temaer han vil undersøge nærmere på mødet.

"Det er kunstig intelligens, det er robotisering, det er automatisering, brug af data, datasikkerhed generelt. Om hvordan vores data egentlig bliver brugt i samfundet. Vi danner nogle utrolig komplekse dataspor de fleste af os bare i vores dagligdag, og jeg synes det er ret vigtigt at sætte fokus på, hvordan de data bliver benyttet", siger han og fortsætter.

"Det er nogle af hovedtemaerne, men særligt kunstigt intelligens: Det er både den lidt nørdede, men også den faglige interesse", siger han.

Folke-festivalstemning

Mødet er stort og bliver af en af deltagerne beskrevet som festivalagtigt, og hver en kvadratmeter både på land og på bådene i Allinge havn er brugt som platform til livlige debatter.

En af de debatter, som går i gang kort efter, deltagerne ankommer til mødet, er 'Offentligt ansatte: Tag mundkurven af!' En ytringsfrihedsdebat med fokus på det offentlige, som DM er med til at arrangere sammen med Dansk Journalistforbund.

Ud over DM’s formand, Camilla Gregersen, og DJ’s næstformand, Tine Johansen, deltager bl.a. forsker og sociolog Rasmus Willig, jurist Jacob Mchangama og ikke mindst socialrådgiver i Odense Kommune Susanne Fasting Artz, som er en af dem, debatten handler om.

Hun har nemlig benyttet sig af sin ytringsfrihed og har i medierne sagt fra overfor en ledelse, der ville lukke børnesager for at opnå besparelser. Susanne Fasting Artz arbejder i dag stadig i Odense Kommune, men det samme gør sig ikke gældende for ledelsen.

Maks tre debatter

Dagen får hurtigt nok at se til med debatter og arrangementer i hver en ende af Allinge. Deltagerne har fra tidligere på dagen et råd med fra en af de ansatte i DM, som har fortalt, at deltagerne skal satse på maksimalt at nå tre debatter eller arrangementer, inden turen går tilbage til København.

Kort før kl. 17 hvor bussen kører, skinner solen stadig over klippeøen, og Simon Snoghøj fortæller, at han var glad for at se den gode, fornuftige tone, debattørerne havde holdt på dagen, som i øvrigt også bød på overraskelser.

"Og så endte jeg faktisk med at tage til noget, jeg ikke havde regnet med at tage til, jeg tog til en debat om kultur, hvor det var Knud Romer, der skulle stå for det. Han skulle have debatteret med kulturministeren, men da hun var på vej ud, så blev det i stedet en 30 minutters monolog om, hvad kultur er og poesi, og hvordan man finder vigtighed i tingene. Det var sådan et frirum, det var kultur, det var skønlitteratur, som ikke nødvendigvis var hæftet op på konkrete, entydige problemstillinger, der skulle løses", slutter han. 

DM's formand, Camilla Gregersen (nr. 2 fra højre) under en af debatterne på Folkemødet.
Igen i år var Folkemødet velbesøgt af både meningsdannere, politikere og borgere.

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}