Farvel til besparelser på uddannelsesområdet og flere midler til arbejdsmiljø og klimaforskning. DM har kæmpet for en række sager til den kommende finanslov og at dømme på politikernes udtalelser, så ser det heldigvis ud som, at en del af ønskerne bliver indfriet.
Finanslovsforslaget er på trapperne, og i DM holder vi øje med, hvilke af vores ønsker og af politikernes valgløfter, der bliver indfriet. Det ser ud til, at vi får ønskerne opfyldt på en række væsentlige områder – her er en håndfuld af de sager, som DM holder øje med og søger at påvirke, når finanslovsforslaget kommer.
Omprioriteringsbidraget bliver afskaffet på uddannelsesområdet
Regeringen har netop meldt ud, at besparelserne som følge af omprioriteringsbidraget bliver stoppet på hele uddannelsesområdet. Siden 2016 har omprioriteringsbidraget betydet, at gymnasiale og videregående uddannelser har skullet spare to procent årligt. DM har gennem længere tid arbejdet for at få besparelserne stoppet og vise, at omprioriteringsbidraget ikke er vejen at gå for Danmark som vidensamfund. Vi bliver rigere af at investere i gode uddannelser.
Omprioriteringsbidraget fortsætter desværre formentlig på kulturområdet
Det ser mindre lyst ud for kulturområdet med de årlige to procents-besparelser. Der lader det ikke til, at de ødelæggende besparelser bliver bremset, selvom der under forårets valgkamp blev meldt klart ud fra Socialdemokratiets daværende kulturordfører, Mogens Jensen, at besparelserne på kulturområdet skulle sløjfes. Den nuværende kulturminister, Joy Mogensen, har trukket i land og derfor virker det nu til, at løfterne under valgkampen ikke bliver holdt.
Det vil være helt uholdbart i forhold til kulturområdet, som er nødlidende, og hvor det ofte er de ansatte, der betaler med forringede arbejdsvilkår, når pengene er små. Derfor fortsætter vi med at have fokus på det område, og vi forudser, at det bliver vigtigt med aktive medlemmer på det felt.
Taxameterløftet fortsætter måske i 2020, men bliver formentlig ikke permanent
Det er uvist om taxameterløftet, der siden 2010 har tilført ekstra midler, helt præcist 290 millioner årligt, til universiteternes humanistiske og samfundsvidenskabelige fakulteter forsætter i 2020. Det lovede politikerne fra både Socialdemokratiet og Venstre ellers før valget, men Socialdemokratiets uddannelses- og forskningsordfører, Kasper Sand Kjær, har nu sagt, at de først kan løfte sløret for, hvorvidt taxameterløftet bliver videreført eller ej, når finanslovsforslaget bliver fremlagt.
Kun Radikale Venstre og Alternativet har lovet at arbejde for at gøre løftet permanent, hvilket ellers er et stort ønske fra universiteterne, der hvert år skal være usikre på, om de fortsat kan tilbyde undervisning af høj kvalitet.
Selv hvis taxameterløftet ikke er med i det første udspil til finansloven, vil vi arbejde for, at det kommer med, så det får virkning fra 2020, så flere fyringer kan afværges.
Klima- og miljøforskning skal give løsninger til samfundet
Regeringen har meldt ud, at de vil øremærke én milliard kroner mere til grøn forskning. For DM er det virkelig positivt, at regeringen satser på forskning for at kunne adressere klimakrisen.
Men det er selvfølgelig også væsentligt, om midlerne bliver taget fra et andet forskningsområde, som så kommer til at stå svagere i fremadrettet. DM er i den forbindelse meget opmærksom på, at der ikke skal tage midler fra Danmarks Frie Forskningsfond.
Derudover vil DM naturligvis holde øje med de samlede bevillinger til forskning. Målsætningen om 1 pct. af BNP til offentlig forskning skal være et mindstemål og ikke et loft for bevillingerne.
DM’s formand Camilla Gregersen er med i en nyopstartet alliance med blandt andet DI og Akademikerne, hvis mål er at få den offentligt finansierede forskning op på 1,5%.
Uddannelsesloftet ryger
Siden 2016 hvor uddannelsesloftet blev indført, har det begrænset muligheden for at tage mere end én uddannelse på samme niveau. DM har siden kæmpet for at få det fjernet, og det ser heldigvis ud til at lykkes nu. Det tyder nemlig på, at loftet bliver fjernet og dermed fjernes presset også på de unge, efter at alle partier med undtagelse af Det Konservative Folkeparti under valgkampen lovede, at uddannelsesloftet skulle fjernes.
Det vil give de unge mulighed for at lade deres uddannelsesvalg være drevet af lyst og nysgerrighed og ikke af frygten for at vælge forkert.
Aftale om seniorpension og et godt arbejdsmiljø
I foråret indgik den daværende regering en bred politisk aftale om arbejdsmiljø, som blandt andet medførte, at Arbejdstilsynet skal styrkes med ca. 460 millioner kroner frem mod 2022.
DM lavede sammen med Ældresagen i foråret et forslag til seniorpension, som den tidligere regering valgte at gøre til sin politik. Indholdet er, at dem, der mister arbejdsevnen, skal have en værdig afgang fra arbejdsmarkedet på en ydelse svarende til førtidspensionssats, så der er et godt økonomisk sikkerhedsnet. Socialdemokratiet har nu i denne uge meldt ud, at de vil tiltræde aftalen, hvilket glæder os.
I aftalen om seniorpension fra maj 2019 lyttede forligspartierne også til vores og andres råd om, at det allervigtigste er at forebygge nedslidning. Aftalen betyder, at der bliver prioriteret midler til forebyggelse mod nedslidning på arbejdsmarkedet med en ramme på 100 mio. kr. årligt fra 2020.
DM vil fortsat arbejde for yderligere styrkelse af arbejdsmiljøarbejdet, herunder at ledere med personaleansvar bliver sikret uddannelse i psykisk arbejdsmiljø.