Spring menu over

Fem vigtige råd til dig, der selv forhandler din løn

Del artikel:
Af Sofie Helqvist

Forhandler du selv din løn? Det gør mange special- og chefkonsulenter i staten, og hvis du er en af dem, er der fem vigtige ting, du skal huske inden en lønforhandling, hvis du vil gå tilfreds ud af din chefs kontor.

Tidligere skulle enten DM eller en tillidsrepræsentant godkende nye lønaftaler for medlemmer ansat som special- eller chefkonsulenter i staten. Men efter overenskomstforhandlingerne i 2018 kan man som special- og chefkonsulent selv forhandle lønaftalen.

Og det stiller større krav til dig. For er du klar over, hvad du skal huske, inden du går ind til en lønforhandling?

Chefkonsulent i DM Lotte Espenhain Møller kommer her med fem afgørende råd til din lønforhandling:

1. Få styr på, hvad dine kvalifikationer er værd

Ring herind og tal med en konsulent fra DM om, hvad du egentlig kan kræve til en lønforhandling. Vi kan hjælpe dig med at sætte ord på, hvad dine kvalifikationer er værd. Du kan også vende og øve dine argumenter for, hvorfor du er berettiget til at få sat flere penge ind på kontoen hver måned.

2. Du kan ikke forhandle din løn uden at kende det landskab, du forhandler i

Det er helt legat at spørge din leder om, hvad dine kollegaer får i løn. Løn er relativt, og det, der lyder som en god løn isoleret set, kan vise sig at være en virkelig irriterende løn, fordi den ligger under gennemsnittet i forhold til dine kollegaer med samme anciennitet og kvalifikationer. Så du er nødt til at vide, hvor du ligger i lønstrukturen, for at du også på længere sigt bliver tilfreds med din løn. Tal også meget gerne med dine kollegaer om løn. Hvis I er åbne om jeres løn, har I lettere ved at få overblik over, hvad der honoreres i jeres organisation.

3. Husk, at du har ret til at forhandle selv, men ikke pligt til det

Du behøver ikke at forhandle selv, hvis du synes, at det er ubekvemt – så forhandler DM meget gerne for dig.

4. Hvis forhandlingen er kørt fast, så lad dig ikke nøje – smid den over til os i stedet

Der er altid risiko for, at en lønforhandling kan ende i hårknude. Hvis du synes, at du er kørt helt fast og ikke ved, hvordan du skal komme videre, så tag endelig kontakt til os og lad os sammen vurdere, om vi kan tage forhandlingen videre.

5. Gå ikke tomhændet fra forhandlingen

Selvom din chef ikke accepterer dine krav, skal du ikke blive sur og give op. Hvis du ikke får penge, så prøv i stedet at vende samtalen til en snak om, hvad du kan gøre i fremtiden for på sigt at kunne få mere i løn og hvornår en ny lønsamtale skal finde sted. Det værste er at blive sur og gå slukøret derfra med tomme hænder, så er det trods alt bedre at gå derfra med muligheder for handling.

 

 

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje