DM: Styrk fremtidens forskningsbiblioteker

Se DM's lille film om Rigsarkivet, der opbevarer vigtige dele af den danske kulturarv og giver borgerne adgang til Danmarks kulturhistorie, ligesom forskningsbibliotekerne bevarer og giver adgang til vigtig viden.
Del artikel:
Af Christine Espholm

’Fremtidens forskningsbiblioteker’ må ikke blive en spareøvelse. Tvært imod skal kulturområdet styrkes – herunder forskningsbibliotekerne.

Det var budskabet fra Danmarks Magisterforening, da formand Camilla Gregersen 10. maj besøgte Kulturministeriet, hvor hun blandt andet lagde vægt på vigtigheden af kvalificerede medarbejdere på forskningsbibliotekerne.

Forskning på højeste internationale niveau kræver, at vi i Danmark sikrer, at forskerne har adgang til relevant data og materiale. Det er derfor afgørende, at forskningsbibliotekerne kan levere både adgang og service til forskere, studerende og andre videbegærlige i det danske samfund.

DM arbejder for at sætte viden i spil og vores samfund og politiske beslutninger skal bygge på viden. Hvis vi i Danmark og i verden hele tiden skal blive klogere, er det afgørende, at forskere og borgere hele tiden har adgang til data, materiale og publikationer. I den forbindelser er forskningsbibliotekerne og deres medarbejdere hele fundamentet for hele tiden at kunne udvide den viden, der skal drive vores samfund fremad.

Derfor kæmper DM for, at kultur- og forskningsområdet bliver styrket og prioriteret politisk – herunder naturligvis forskningsbibliotekerne.

Kvalificerede medarbejdere afgørende for forskningsbibliotekerne

I februar udgav Kulturministeriet og Uddannelses- og Forskningsministeriet en rapport om organiseringen af fremtidens forskningsbiblioteker. Lige siden har DM fulgt planerne tæt og været i løbende dialog med ministerierne. Fredag den 10. maj var DM’s formand Camilla Gregersen til møde i Kulturministeriet, hvor hun blandt andet understregede DM’s fokus på personaleudviklingen på forskningsbibliotekerne: 

Det er vigtigt, at forskningsbibliotekerne kan tilbyde kvalificeret service til forskerne og de studerende. Stigningen i digitalt tilgængeligt data og materiale medfører også højere kompleksitet. Derfor må forskningsbibliotekerne have tilstrækkelig med kvalificerede medarbejdere med indsigt i både data og forskning, siger Camilla Gregersen.

Ministeriernes planer for fremtidens forskningsbiblioteker

Kulturministeriet og Uddannelses- og Forskningsministeriets rapport om organiseringen af fremtidens forskningsbiblioteker omhandler blandt andet:

  • Udfordringer med prisstigning på licenser for digitalt biblioteksmateriale
  • Centralisering af licensforhandlinger omkring digitalt biblioteksmateriale
  • Udvikling af ny logistik for de fysiske samlinger på tværs af universiteterne

Anbefalingerne har ind til videre resulteret i, at licensforhandlinger om adgang til digitalt biblioteksmateriale er overgået til Det Kgl. Bibliotek.

Kontakt

For mere information kontakt DM's politiske konsulent Mads Flyvholm.

Mads Flyvholm

Teamchef for Politik

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}