Coronavirus

Du kan bruge DM’s digitale vejledning eller kontakte os, hvis du har spørgsmål til, hvordan virussen påvirker dit arbejdsliv.

Gå til sidens indhold

DM’s socialrådgiver hjælper medlemmer: ”Det er blevet sværere at være sygemeldt”

En sygemelding kan skabe meget usikkerhed og forvirring, når man kommer i møde med jobcentrene. Hos DM hjælper socialrådgiver Bodil Arp Rasmussen medlemmer med at finde retning i sagsbehandlingen og giver vejledning til, hvordan medlemmerne kommer bedst igennem et sygdomsforløb.

Bodil Arp Rasmussen
DM's socialrådgiver Bodil Arp Rasmussen. © Cécile Smetana Baudier

En skærpet lovgivning og en hårdere kurs fra mange jobcentre og sagsbehandlere medfører, at flere kommer i klemme i processen. Socialrådgiver Bodil Arp Rasmussen hjælper medlemmer, som er sygemeldte eller hvor arbejdsevnen er nedsat pga. sygdom. Hun giver råd og vejledning til medlemmer omkring deres sygdom og de opfølgninger, der kan være i jobcentrene. Hun oplever en stigning i antallet af henvendelser fra medlemmer, da mange føler sig presset i mødet med jobcentrene.

”Hvis du er syg og presset i forvejen, så er det hårdt, at der ikke er nogen, som har tid til at snakke ordentligt med dig om den situation du er i – og det er et svigt.”

Bodil Arp Rasmussen blev for nylig kontaktet af et medlem.

Medlemmet, som havde haft et svært liv med mange sociale udfordringer gennem sin skole- og universitetstid, var på vej ud i endnu en virksomhedspraktik via jobcentret. For Bodil Arp Rasmussen er det vigtigt at se på, hvad der har ligget forud for, at et menneske har haft problemer med at komme ind på arbejdsmarkedet. I det konkrete tilfælde havde medlemmet lidt af angst og depression og haft svært ved at indgå i sociale sammenhænge. Da medlemmet fortalte, at hendes medicin for depressionen ikke havde virket, opfordrede Bodil medlemmet til at gå til egen læge og fortælle om de symptomer og udfordringer hun havde.

Medlemmet fik en henvisning til en psykiater til en udredning, hvor det viste sig, at hun havde en Asperger og ADD diagnose. De udfordringer, medlemmet havde haft gennem sit liv, gav pludselig meget bedre mening. Med Bodils hjælp blev hun indstillet til et ressourceforløb med et godt og relevant indhold, hvor der arbejdes hen mod fleksjob.

Bodil Arp Rasmussen tager sig af sygemeldte medlemmer i de tilfælde, hvor sygemeldingen er problematisk. Hendes funktion er at hjælpe med at navigere i lovgivningen og give råd og vejledning i kontakten til jobcentrene.

Meget af lovgivningen er baseret på skøn, hvilket gør at udfaldet af et sygeforløb kan gå i mange retninger. Flere medlemmer kommer i klemme, da vurdereringerne af, hvordan sygdommen påvirker medlemmets arbejdsevne bl.a. tager udgangspunkt i de lægeoplysninger der er indhentet, og de kan ofte være mangelfulde eller direkte misvisende.

”Der er en mangel på tid, helhedssyn og menneskelighed i jobcentrene. Mange medlemmer oplever, at det de siger, bliver brugt imod dem. Ligeledes bliver de oplysninger som jobcentrene indhenter fra lægerne også ofte brugt på en uhensigtsmæssig måde. I det hele taget oplever de fleste, at blive voldsomt presset i et sygforløb. Det der burde være et samarbejde opleves som en diktering af hvad der skal ske.”

Alle de medlemmer som Bodil Arp Rasmussen hjælper, har et oprigtigt ønske om at komme tilbage på arbejde så snart de er arbejdsdygtige igen, men det er blevet sværere at være sygemeldt. Jobcentrene vil raskmelde borgerne hurtigst muligt uden det fornødne helhedssyn og en vurdering af om situationen er holdbar.