Coronavirus

Du kan bruge DM’s digitale vejledning eller kontakte os, hvis du har spørgsmål til, hvordan virussen påvirker dit arbejdsliv.

Gå til sidens indhold
01. november 2019 Af Troels Mørk

Akademikere indtager førertrøjen, når det gælder jobmobilitet

Hvert syvende medlem af DM har søgt et job inden for den seneste måned, viser ny undersøgelse fra DM. Samtidig er akademikere nu den gruppe, der med størst sandsynlighed skifter job det kommende år. Se vores råd og få inspiration, hvis du også flirter med tanken om at skifte arbejdsgiveren ud.

© Bruce Mars - Pexels

Hvis du går med tanker om at skifte job, er du langt fra den eneste. En ny undersøgelse fra AS3 viser, at 23 procent af personer med en lang videregående uddannelse overvejer at skifte arbejdsgiveren ud inden for de kommende 12 måneder.

For ufaglærte personer er tallet kun 15 procent. Dermed er de sket et ryk i forhold til tidligere undersøgelser, hvor det var de ufaglærte, der oftest gik med tanker om nyt job.

Akademikere rykker hurtigt videre

Tallene overrasker ikke konsulent i DM, Karsten Lodahl Madsen, der til daglig rådgiver og sparrer med DM’s medlemmer om karrierevalg.

”Der er mange grunde til den udvikling. Det er vores erfaring, at det netop er ved jobskifte, at man har mulighed for at give lønnen et nøk opad. Derudover er motivationen ofte at opnå mere ansvar eller at prøve sin viden af i en ny branche. Endelig kan jobskifte også være en mulighed for at komme væk fra ting, man er utilfreds med, som fx chefen, arbejdsopgaver eller kolleger”, siger Karsten Lodahl Madsen.

Men det nye er, at akademikere i dag er hurtigere til at handle.

”I dag er akademikere hurtigere til at reagere ved at skifte job end tidligere. Det ligger i mange akademikeres DNA, at man ofte realiserer sine karrieredrømme ved at skifte job fremfor for at blive hængende i samme stilling”, siger han og uddyber:

”Den øgede jobsøgningsaktivitet afspejler imidlertid også den generelle udvikling på arbejdsmarkedet, hvor flere ansættes kortvarigt eller i projekter. En del nyuddannede magistre oplever at være nærmest permanent jobsøgende de første år af arbejdslivet”.

DM-undersøgelse: Hver syvende har søgt et job

Akademikeres tiltagende jobmobilitet bliver også bekræftet i DM’s egen undersøgelse fra august 2019, hvor DM’s medlemmer blev spurgt til, om de har søgt andet job inden for de seneste måned.

Det svarer 14 procent af DM’s medlemmer i beskæftigelse ja til.

”Jeg synes, det er et højt tal, når hver syvende af DM’s medlemmer aktivt har søgt et job inden for den seneste måned. Der er stor forskel på at overveje et jobskifte og kigge på jobopslag og så tage skridtet og sende ansøgningen afsted. Men det bekræfter mit indtryk fra mine samtaler med akademikere, at de i dag er hurtigere til at rykke teltpælene op end tidligere”, siger Karsten Lodahl Madsen.

 

Råd og inspiration

Tjek vores råd og få inspiration til, hvordan din jobjagt ender lykkeligt.

Læs mere

Sparring og rådgivning

Få individuel og professionel sparring på spørgsmål om din karriere, dit arbejdsliv og dine muligheder for kompetenceudvikling.

Læs mere