Afskaffelse af opholdskrav: Sejr for dagpengesystem og din jobmobilitet

Del artikel:
Af Troels Mørk

Med næste års finanslov bliver det alligevel muligt for danske a-kasse medlemmer, der har arbejdet i udlandet, at få dagpenge i Danmark. Opholdskravet er nemlig fortid med den nye finanslov. Læs alle detaljer, og hvad du skal gøre for at komme i betragtning til dagpenge.

Afskaffelsen af opholdskravet for ret til dagpenge vil ske fra 1. februar 2020, og der indføres en overgangsordning for de personer, der har meldt sig ud af a-kasserne efter opholdskravet blev indført.

Det skal du gøre, hvis du har været ramt af opholdskravet

  • Du skal genindmelde dig fra det tidspunktet, du har været udmeldt og dermed ramt af opholdskravet.
  • Dermed rammes du ikke af kravet om, at man skal have været medlem af en a-kasse i de sidste 12 måneder, men får i stedet mulighed for at få dagpenge fra den dag, hvor der anmodes om, at medlemskabet genoprettes.
  • Overgangsordningen gælder for alle, som ikke opfyldte betingelserne i opholdskravet og som meldte sig ud af en a-kasse i 2019.
  • Du skal bekræfte, at opholdskravet var grund for udmeldelsen og efterbetale kontingent for den periode, medlemskabet har været afbrudt – tidligst tilbage fra 1. januar 2019.
  • Muligheden for genoprettelsen af medlemsskabet gælder fra 1. februar 2020 til 31. juli 2020.

Vigtigt med et trygt dagpengesystem

DM har sammen med a-kasserne arbejdet for, at opholdskravet skulle bortfalde, fordi det har været nødvendigt for at genoprette dagpengesystemet, som er blevet væsentligt svækket de seneste år.

Derudover er medlemmer på den nuværende ordning, der nu bliver skrottet, blevet straffet for at tage arbejde i udlandet.

”Det er væsentligt, at vi har et trygt dagpengesystem, der kan rumme dem, der rejser ud og ønsker at vende tilbage samt de udenlandske kolleger, der arbejder her, siger DM’s formand, Camila Gregersen og uddyber:

”DM har sammen med a-kasserne arbejdet for, at opholdskravet skulle fjernes, så jeg er meget tilfreds med, at det er lykkedes som et skridt mod at forbedre dagpengesystemet, som i øvrigt trænger til flere forbedringer”.

Rådgivning og sparring til dig, der er ledig

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}