Sådan bliver du ved med at udvikle dit arbejdsliv: 4 fokusområder

Del artikel:

Tag dit arbejdsliv lige så seriøst som dit parforhold og find nye muligheder for din faglige udvikling, anbefaler DM til dig, der egentlig er meget godt tilfreds med dit job, men savner udvikling og fornyet arbejdsglæde.

Du har det egentlig meget godt. Du er udmærket tilfreds med dine arbejdsopgaver og jobsikkerheden er høj. Men du føler, du sidder fast i arbejdslivet, og din faglige udvikling er stagneret.

Karrierekonsulent i DM Karsten Lodahl rådgiver medlemmer i netop den situation.

”Der er forskellige spørgsmål, du kan stille sig selv, som tvinger dig til at reflektere over, hvad det egentlig er, du kan gøre for sig selv. Tag dit arbejdsliv lige så alvorligt som dit parforhold. Mere kompliceret er det ikke,” siger han.

Når medlemmer i den situation ringer til ham, har han en række spørgsmål, som danner grobund for dine refleksioner:

Guide til spørgsmål, du kan stille dig selv

  • Match med organisationen
    Spørg dig selv, om den virksomhed, du er ansat i, er et sted, der er overensstemmelse med dine værdier.

    Trives du med den rolle, du har og med opgaverne og dine kolleger? De fleste kan leve med, at der ikke er optimal balance mellem udviklings- og rutineopgaver i en periode. Men at have gode relationer til kollegaer og være stolt af den organisation, man er ansat i, betyder rigtig meget for de fleste.

  • Balance mellem udfordringer og kompetencer
    Er der god balance mellem dine udfordringer og kompetencer?

    Når der er en god balance, bliver du sjældent stresset, du keder sig heller ikke, og du er faktisk det fede sted.

    Hvis balancen er skæv, bør du tage fat i din chef. Er der for meget på din tallerken, skal der prioriteres. Eller måske skal der afsættes tid til den fornødne oplæring eller kompetenceudvikling, så du faktisk kan håndtere de nye opgaver. Hvis du derimod begynder at synes, at der går for meget rutine i opgaveløsningen, kan du bidrage til at løfte dine kollegaers niveau som fagligt fyrtårn, sparringspartner eller mentor for yngre ansatte.

    Det er spørgsmål, du kan stille dig selv: Kan jeg skabe mere indflydelse på min egen arbejdssituation inden for den her ramme? Kan jeg stadig udvikle mig og lære noget, og er mine omgivelser opmærksomme på mit bidrag?

  • Helhedsforståelsen
    Prøv at spise frokost med nogle andre end dem, du plejer og vær lidt nysgerrig på, hvad de laver, og hvad de er drevet af. Hvad er på spil i andre afdelinger? Hvad er det, de er optaget af?

    Det kan give et andet billede af, hvordan det er at være ansat i virksomheden eller organisationen, som gør at du får en bedre helhedsforståelse.

  • Søg medindflydelse
    Vær med til at forme fremtiden, så meget som du kan. Vær opmærksom på krav og tendenser, der rører sig indenfor dit faglige område eller branche. Det er supergodt at være specialist, men det kan være, at din specialviden ikke er efterspurgt om tre år.

    Det kan også være, der kommer en teknologi eller en arbejdsproces, som gør at den viden bliver overflødig. Så byg videre på din specialviden og indsigt ved også hele tiden at være med, hvor det sker.

    Byd ind på nye strategiske projekter, hav fokus på din egen kompetenceudvikling og husk at sige til din chef:

    ”Jeg vil gerne udvikle mig inden for mit arbejdsområde” og på den måde spotte mulighederne.

    Den gode chef er også interesseret i at fodre sine medarbejdere med nye spændende udfordringer og kompetenceudvikling, fordi der, hvor vi performer bedst og trives bedst, er der, hvor vi lærer noget nyt og leverer noget.

Brug DM
Husk at du kan bruge os til sparring om dit arbejdsliv. Vi har erfaringen, kender det akademiske arbejdsmarked og kan hjælpe dig med at se nye veje i dit arbejdsliv.

Kontakt os på 3815 6600 eller på dm@dm.dk

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}