Regeringens forslag til finanslov for 2019 bærer præg af et ønske om at markere sig på populære mærkesager. Desværre spares der fortsat på væsentlige områder som arbejdsmiljø, uddannelser og kultur.
2019 bliver ikke året, hvor regeringen dropper de omdiskuterede besparelser på uddannelser og kultur. Tværtimod står med regeringens finanslovsforslag for 2019 klart, at besparelserne fortsætter, og at udsultningen af områderne fortsætter.
- Det er ubegribeligt, at budskabet ikke er trængt igennem til regeringen. Vi kan ikke spare mere på hverken uddannelser eller kultur, og konsekvenserne vil være uoverskueligefor rigtig mange af de berørte arbejdspladser – både set med borgernes og medarbejdernes øjne, siger Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening.
Udover de fortsatte besparelser på uddannelse og kultur indeholder finanslovsforslaget også fortsatte reduktioner i midlerne til arbejdsmiljø. Konkret fremgår det af forslaget, at området skal spare yderligere 40 millioner om året i de kommende fire år. Det vil blandt andet betyde yderligere besparelser på Arbejdstilsynet.
- Det har store konsekvenser for arbejdsmiljøet, når regeringen igen vælger at spare på området. Alt for mange bliver syge af at gå på arbejde, og det er en udfordring, som vi som samfund skal løse. Det kræver en oprustning af arbejdsmiljøområdet - ikke en nedsmeltning. Når regeringen skærer på området, betyder det blandt andet, at Arbejdstilsynet kommer på færre tilsyn, og det er helt uacceptabelt, siger Camilla Gregersen.
På positivsiden lægger regeringen op til en fortsat styrkelse af Skat, der får mere end 1,5 mia. kroner over de næste fire år. Samtidig styrkes Datatilsynet med ni årsværk, ligesom forskningsmidlerne fortsætter på uændret niveau.
Endelig bebuder regeringen et udspil på baggrund af Disruptionrådets afrapportering. Her er det Dansk Magisterforenings håb, at der vil blive afsat penge til et etisk digitaliseringsråd.
- Vi har brug for at løse de udfordringer, som digitaliseringen og de mange dataetiske spørgsmål rejser. Her vil et stærkt og handlekraftigt etisk digitaliseringsråd være den rigtige løsning, siger Camilla Gregersen.
Kontakt til Camilla Gregersen på pressetelefon 29 11 60 80