Kvinde kend din pension

Del artikel:
Af Christine Espholm

Kvinders pensionsopsparing er i gennemsnit 25 % mindre end mænds. Det skyldes det kønsopdelte arbejdsmarked og flydende lønforskelle samt barsel og deltid. Her kan du blive klogere på, hvad du skal være opmærksom på, og hvad du kan skrue på for at få den bedst mulige pension.

Kvinder sparer væsentligt færre penge op til pension end mænd. Den primære årsag er den manglende ligeløn. Kvinder tjener i gennemsnit 77 kr., når mænd tjener 100 kr. Det hænger sammen med, at mænd typisk arbejder i sektorer, hvor man tjener mere, og er ansat i stillinger højere oppe i hierarkiet.

Men forskellen skyldes også, at det oftest er kvinder, der går på deltid og tager størstedelen af barslen - herunder den del, hvor man modtager barselsdagpenge uden arbejdsgiverbetalt pensionsindbetaling.

”Derfor bør man tage en snak derhjemme ’i fredstid’ om at fordele familiens budget, så den der går på deltid og barsel sparer det samme op til pension, som man ville gøre med et fuldtidsjob”, mener Kenneth Petersen fra MP Pension.

Er du ansat under en offentlig overenskomst, behøver du imidlertid ikke bekymre dig om pension i forbindelse med barsel. Her har man siden 2003 også fået fuld pensionsindbetaling under den ulønnede del af barslen, forklarer Trine Lund Niegel, konsulent i Dansk Magisterforening.

Dansk Magisterforening holder for tiden en række arrangementer om kvinder og pension i samarbejde med Gymnasieskolernes Lærerforening, Dansk Psykologforening og MP Pension. Her får kvinder tips og tricks om pension af Kenneth Petersen fra MP Pension, faglige konsulenter fra fagforeningerne, og Mette Walsted Vestergaard, tidligere studievært og i dag selvstændig og medstifter af Kvindeøkonomien.

Drømmer du om at gå på deltid

Overvejer du at gå ned i tid, skal du tænke dig godt om. For den lavere løn betyder også lavere arbejdsgiverbetalt pension. Samtidig skal du se nøje efter,

”om arbejdsopgaverne reelt set kan skæres til, så de passer til den kortere arbejdstid. Ofte er det nemlig ikke tilfældet, og så kan du ende med at arbejde mere for både lavere løn og mindre pensionsopsparing”, fortæller Trine Lund Niegel.

Hun opfordrer samtidig til altid at få skrevet ind i aftalen om nedsat tid, at du har ret til at komme på fuld tid igen.

Start tidligt og husk at justere

"I MP Pension ligger kvinders pension 'kun' 13,7 % under mænds mod de 25 % på landsplan", fortæller Kenneth Petersen. Men det svarer i gennemsnit til over 300.000 kr. Derfor anbefaler han, at alle kvinder tager et kig på deres pension og justerer den løbende.

"Jo før du begynder at interessere dig for din pension og sparer op, jo flere penge har du til at leve det liv du ønsker, når du stopper med at arbejde”, forklarer han.

Det er også en god idé at justere pensionen løbende, fordi den skal indstilles efter din livssituation, der ændrer sig, når du flytter sammen med en kæreste, bliver gift, får børn osv. Et godt pejlemærke er at tjekke op på pensionen hvert andet til tredje år.

Finansminister for egen økonomi

Desværre er spørgsmålet om pension ofte noget, kvinder skubber fra sig, mener Mette Walsted Vestergaard. Hun interesserede sig heller ikke selv for pension, da hun var yngre og veg gerne udenom, når nogen forsøgte at få hende til at tage stilling til det.

Det var først for alvor, da hun blev selvstændig og samtidig stod med to små børn, at hun rigtig forstod, hvad det betød og ”begyndte at forholde sig til sin økonomi på en ny og mere ansvarlig måde”, som hun siger og fortsætter: 

"Det viste sig slet ikke at være så svært, og jeg håber andre kvinder også vil tage fat om deres økonomiske forhold og blive 'finansministre' i deres eget liv."

Derfor har hun været med til at stifte Kvindeøkonomien, der har som formål at styrke kvinders indsigt og kompetencer til at forbedre deres privatøkonomi gennem eksempelvis investeringer og opsparing.

Råd og vejledning om pension

Er du i tvivl om, hvor du skal starte, kan du altid gå ind og tjekke din samlede pension på pensionsinfo.dk

Du kan også ringe til dit pensionsselskab og få råd og vejledning om fx:

  • Hvor mange penge kan du forvente at have til rådighed, når du går på pension, som din pensionsopsparing ser ud i dag?
  • Hvornår du skal forvente at kunne gå på pension?
  • Om du bør hæve din egenbetaling for at nå det niveau, du ønsker, når du bliver pensioneret?
  • Om din pension skal justeres i forhold til din aktuelle livssituation?
  • Hvad du skal være særligt opmærksom på som selvstændig?
  • Om du skal vælge livrente eller ratepension?
  • Om du skal vælge at afbetale på dit boliglån eller betale ekstra til pension?

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}