Hvis konflikten rammer: Guide til dig, der skal møde på arbejde

Del artikel:

Må jeg under en eventuel konflikt påtage mig opgaver fra kolleger, der er konfliktramt? Og hvad er reglerne, hvis jeg ikke kan få børnene passet, eller den offentlige trafik er lukket ned? Få svarene på de mest almindelige spørgsmål for dig, der skal arbejde under en OK18-konflikt.

Spørgsmålene hober sig op for dig, der skal på arbejde eller er ledig, mens OK18-konflikten står på. Vi giver dig svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Hvis tog og busser ikke kører
Hvad gør du, hvis du tager bus eller tog på arbejde, og de ikke kører under konflikten?

Den korte svar er: Det er dit eget ansvar at møde på arbejde. 

Men der er ingen grund til at vente på, at det går galt. Find en konstruktiv løsning ved at få problemet italesat i tide. Er det umuligt for dig at nå frem på grund af konflikten, anbefaler vi, at du tager kontakt til din arbejdsgiver og forsøger at finde en løsning, alle kan leve med. Måske du kan arbejde hjemme eller holde en fridag.

Pasning af børn
Mange skoler og daginstitutioner er ramt af lockout. Hvordan er du stillet, hvis dine børn ikke kan komme afsted som sædvanligt?

Som udgangspunkt er det dit eget ansvar at finde pasning til dine børn. Du har ikke ret til betalt frihed eller frihed uden løn for at passe børn. 

Dog oplevede vi ved lærerkonflikten i 2013, at mange arbejdspladser fandt på kreative løsninger for at hjælpe deres ansatte med pasning. Det kunne enten være aftaler om hjemmearbejdsdage eller fælles pasningsmuligheder på arbejdspladsen.

Vi anbefaler, at I tager en snak på arbejdspladsen om, hvad I gør ved en lockout. Måske kunne der være mulighed for at man i forældregruppen aftalte at give husly eller pasning på skift.

Ledig 
Er du ledig og skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet, gælder dette også, hvis du har børn, som skal passes. Det er dit ansvar at sørge for pasning af dine børn.

Ydelser fra det offentlige
Er du ansat i fleksjob, job på særlige vilkår eller job med løntilskud, deltager du i konflikten på lige fod med øvrige ansatte efter samme overenskomst.

Er du omfattet af konflikt, får du ikke din offentlige ydelse, men har mulighed for at låne i forhold til det faktiske netto indtægtstab.

Vikar/timelønnet underviser
Hvis du er timelønnet underviser udenfor cirkulære/tilkaldevikar, kan der være en formodning for, at du er ansat fra ”dag til dag.” Du vil således ikke være ramt af konflikt – men du vil være ramt af ledighed.

Magistrenes a-kasse skriver på dens hjemmeside:

”Timelønnede lærere, der er ansat fra dag til dag og ikke garanteret arbejde i perioden med konflikt (tilkaldevikarer, hvor det ikke vides, om de ville have fået arbejdstimer i konfliktperioden), kan få udbetalt dagpenge under konflikten, da de anses for fuldt ledige forud for konflikten”

Du må ikke udføre strejkeramt arbejde som vikar. Du kan i stedet have krav på konfliktunderstøttelse, men det afhænger af de konkrete omstændigheder. Kontakt os på 38 15 66 00 for en afklaring af dine rettigheder.

Konfliktramt arbejde
Er du ikke omfattet af konflikten, skal du fortsætte dit normale arbejde. Men du må ikke pålægges at udføre et andet slags arbejde - og mere arbejde - end det, du sædvanligvis udfører.

Grænsen for, hvad der er normalt arbejde og konfliktramt arbejde kan være vanskelig at trække i praksis, men såfremt man bliver pålagt at løse nogle opgaver, som normalt bliver løst af de konfliktende medarbejdere, vil der være en indikation for, at der er tale om konfliktramt arbejde.

Bliver du pålagt konfliktramt arbejde, skal du kontakte os på 38 15 66 00 for nærmere afklaring.

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}